NS vyhověl stížnosti Pelikána, zastal se cizince odsouzeného za vraždu

Nejvyšší soud (NS) se zastal kosovského Albánce Shukri Hotiho, jemuž soudy v Česku jako uprchlému uložily 12 let vězení za vraždu. Po jeho vydání z Albánie justice chybovala při doručování odsuzujícího rozsudku. Obhájce jej nedostal, podle soudů tak promeškal lhůtu, kdy mohl řádně navrhnout zrušení rozsudku a provedení nového hlavního líčení.

Stížnost pro porušení zákona podal v Hotiho prospěch ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). O vyhovění stížnosti informuje NS na svém webu. Případ se vrací do fáze, kdy obhájce požádal o znovuprojednání případu. O jeho návrhu by měl znovu rozhodnout Městský soud v Praze, který jej původně označil za opožděný.

Hoti podle obžaloby v srpnu 1997 v centru Prahy rozstřílel z jedoucího auta samopalem člena znepřátelené rodiny. Šlo o součást rozsáhlé krevní msty mezi dvěma rody, která vyvolávala násilí i v dalších evropských zemích.

Městský soud uznal Hotiho vinným v jeho nepřítomnosti v květnu 2006. Muže se podařilo zadržet na základě mezinárodního zatykače až v červenci 2015. Poté jej Albánie vydala do Česka k výkonu trestu. Městský soud následně obdržel oznámení advokáta o převzetí obhajoby včetně plné moci.

Odsuzující rozsudek společně s překladem do albánštiny však soud poslal pouze obviněnému, nikoli zvolenému obhájci, a to v rozporu s trestním řádem. Obhájce tak nepodal návrh na zrušení rozsudku a provedení nového hlavního líčení v zákonné lhůtě.

„NS se tak plně ztotožnil jak s právním názorem ministra spravedlnosti, tak s názorem Nejvyššího státního zástupce i obhájce, přičemž nedoručením rozsudku obhájci obviněného došlo k porušení zákona v jeho neprospěch. NS z těchto důvodů zrušil napadené usnesení i všechna další rozhodnutí na toto usnesení obsahově navazující,“ uvedl na webu soudu ředitel kanceláře předsedy Aleš Pavel.

(čtk)