KS v Ústí nad Labem Foto: Robert Malecký

Ústecký soud má nové infocentrum, na nový palác stále čeká

Ústecký krajský soud dnes otevřel nové informační centrum. Účastníci řízení se tak na jednom místě dostanou ke všem potřebám od nahlížení do spisů po vyznačení plné moci rozsudků, řekl předseda soudu Luboš Dörfl. Najít ve stísněné budově prostory nebylo podle Dörfla snadné. Soud stále čeká na nový justiční palác.

Lidé už podle Dörfla nebudou muset bloudit po budově soudu a hledat jednotlivé kanceláře. „Účastník bude moci odbavit všechny věci na jednom místě. Věříme, že pro veřejnost je to dobrá služba. A současně to naplňuje větší efektivitu práce na soudu, protože všechny ostatní vedoucí kanceláří a úseků se nemusí účastníky řízení, kteří požadují informace, zabývat a mohou se věnovat v klidu svojí práci,“ uvedl Dörfl.

Obdobné centrum má ústecký krajský soud už pro insolvenční řízení. Informační centra fungují i na okresních soudech. „My už jsme jedni z posledních, kdo se k tomu dostali. Ale spíše kvůli technickým příčinám a stísněným podmínkám,“ vysvětlil Dörfl.

Soud dlouhé roky čeká na vybudování nového justičního paláce, který by měl vzniknout v ústecké části Bukov. O stavbě pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova potřebám soudu nevyhovuje, navíc byla opakovaně zaplavena při povodních. Podle Dörfla je příprava stavby stále na začátku. „Jsme stále v očekávání zahájení té velké zakázky, které ještě musí předcházet výběrové řízení na projektovou dokumentaci sloužící k zadávacímu řízení té velké stavby. A tam musím konstatovat, že nastává nějaké zpoždění,“ doplnil předseda.

Zatím poslední předpokládaný termín zahájení stavby je rok 2019 s tím, že by budova byla hotová o dva roky později. „Musím říct, že mám určitě pochybnosti,“ dodal Dörfl. Ministerstvo spravedlnosti opakuje, že ústecký justiční palác považuje za prioritu. Současný šéf resortu Robert Pelikán (ANO) loni v listopadu řekl, že ministerstvo má na stavbu zajištěných 1,7 miliardy korun.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města.

Na základní kámen neexistujícího paláce v říjnu 2013 poklepal prezident Miloš Zeman společně s tehdejší ministryní Marií Benešovou (ČSSD). Tehdy se náklady na stavbu paláce odhadovaly na 850 milionů korun. Termín dokončení byl odhadován na rok 2018.

(čtk)