Sportovní disciplína nazývaná trap nebo střelba na trap Foto: Wikipedia

Senátní výbor odmítl regulaci sportovních nebo historických zbraní

Chystaná zbraňová novela by podle senátního výboru pro bezpečnost neměla do českého práva zavádět ty části směrnice EU o regulaci zbraní, které nesouvisí s bojem proti terorismu. Výbor to dnes jednomyslně doporučil vládě ve stanovisku k petici, která je namířena proti celoevropskému zpřísnění podmínek pro legální držení zbraní.

„Není důvod, aby Česká republika omezovala nad rámec nezbytný pro boj s terorismem právo českých občanů držet zbraň pro osobní ochranu,“ usnesl se výbor. Podle něj není důvod omezovat držení zbraní, které k teroristickým útokům nikdy nebyly použity. „A jejich charakter je ani do budoucna k páchání teroristických útoků nepředurčuje,“ uvádí se ve stanovisku.

Výbor tak vyšel vstříc signatářům petice z řad majitelů historických zbraní, sportovních střelců a myslivců, jichž by se směrnice také měla týkat. Historické zbraně jsou méně nebezpečné než nůž nebo mačeta, poznamenal senátor Václav Láska (dříve Zelení). Podle členů výboru směrnice některými regulacemi sleduje spíše odzbrojení veřejnosti. „Určitá část zemí chce vnutit svůj životní styl jiné části zemí,“ podotkl Láska.

Česko by proto podle něj mělo ve své zbraňové legislativě zavést výjimky vůči směrnici EU. Při případných soudních žalobách by se ukázalo, nakolik jsou požadavky EU na regulaci zbraní oprávněné, míní senátor.

Unijní směrnice přijatá v březnu musí být zapracována do právních řádů členských zemí do září příštího roku. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300.000 držitelů zbrojních průkazů v ČR i držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Majitelé by podle směrnice měli nově registrovat také repliky historických zbraní. Zakázány mají být poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou a se zásobníkem na více než deset nábojů u pušek a více než 20 nábojů u pistolí.

(čtk)