Věznice Všehrdy Foto: vscr

Zaměstnanec Věznice Všehrdy skončil ve vazbě, pomáhal vězňům pašovat věci

Ve vazbě skončil podle informací České justice zaměstnanec Věznice Všehrdy, který měl vězňům pomáhat do věznice pašovat věci mimo standardní kontrolu. Provinění zaměstnance věznice potvrdila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová.

Zaměstnanec Věznice Všehrdy je obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a skončil ve vazbě. „Dopouštěl se protiprávního jednání tak, že odsouzeným do věznice v rozporu s právními předpisy vnášel a předával věci za podmínek, že neprocházely kontrolou. Tímto způsobem mohl být ohrožen a zmařen účel výkonu trestu,“ řekla České justici mluvčí GIBS Radka Sandorová s tím, že ve věci probíhá další vyšetřování. Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová celou věc odmítla vzhledem k šetření inspekcí blíže komentovat.

Podle některých informací České justice souvisí vyšetřování i s možným ovlivňování vězňů pri volbách. Ve Všehrdech, které mají přibližně 150 obyvatel, ale je zde díky věznici hlášeno celkem 399 voličů, totiž výrazně vyhrála KSČM se ziskem 106 hlasů, zatimco prakticky ve všech obcich okresu Chomutov zvítězilo naopak výrazne hnutí ANO. Nápadně jiná byla i volební účast přesahující 80%. Nejvíce preferenčních hlasů pak získal ve Všehrdech právě kandidát KSČM, zaměstnanec Vězeňské služby, kterého se vyšetřování má týkat.

Věznice Všehrdy se nachází v severozápadní části České republiky v Ústeckém kraji, asi 6 km od města Chomutova, ve směru na Prahu. Je profilována jako věznice pro mladistvé odsouzené muže, trest odnětí svobody zde vykonávají i dospělí odsouzení muži v typu věznice s dohledem a dozorem. Kapacita věznice činí 589 míst.

(epa)