Zeman jmenoval soudce. Mluvil o stíhání komunálních politiků a justiční mafii

O shovívavost ke komunálním politikům požádal dnes ve svém projevu k novým soudcům po jejich jmenování prezident Miloš Zeman. Poukázal na to, že 85% obžalovaných komunálních politiků soudy zprostily obžaloby. Soudci podle něho nepodlehli policii a státním zástupcům a zachovali si tvář.

Celkem 25 nových soudců jmenoval prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě se čtvrthodinovým zpožděním kvůli rozhovoru s premiérem Izraele Benjaminem Netanyahuem. Po složení soudcovského slibu pak prezident přistoupil k tradičnímu poselství k soudcům. Podle svých slov prezident vždy po skončení jmenování aktu jmenování předává moudro, které soudci okamžitě zapomenou: „Dovolte, abych tak učinil i nyní,“ řekl na úvod.

Poté navázal na své předešlé projevy k novým soudcům: „Minule jsme mluvili o úplatcích, pak jsme se věnovali odvolacímu systému,“ řekl s poukazem na případ zavražděného českého občana ve Velké Británii, kde „britská porota pachatele osvobodila a nebyla možnost odvolání“. „Uvědomil jsem si, jak velkou výhodou odvolací systém je,“ dodal prezident.

Některé vlády by česká justice měla ohrozit

Dalším tématem projevu bylo vysoké množství soudem zastavených případů obžalovaných komunálních politiků „Nyní bych rád uvedl tři vzájemně se doplňující čísla 80 – 90 – 85. Průměr 85% je procento případů, kdy byli obžalováni komunální politici a soudy je této obžaloby zprostily,“ uvedl Miloš Zeman  s odkazem na statistiky od přítomného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Poté plynule přešel k výkladu o justiční mafii: „Víte, že kdysi byl velmi frekventovaný výrok justiční mafie. Jeho autorkou byla moje dlouholetá přítelkyně Marie Benešová. Výraz justiční mafie byl odvozen od výroku soudce Nejvyššího soudu jménem Kučera, který prohlásil – a bylo to zaznamenáno: ,Je-li ohrožena vláda, musí spravedlnost ustoupit stranou.´ Místo abych se nad tím  pohoršoval, chtěl bych uměřeně své nátuře dodat, že si dovedu představit vlády, jejichž ohrožení českou justicí by bylo velice prospěšné pro českou společnost,“ vyložil svůj pohled prezident Miloš Zeman.

Soudci nepodlehli policii a státním zástupcům

Prezident pak přešel k hlavnímu sdělení svého poselství: „Chtěl jsem mluvit o množství osvobozujících rozsudků u komunálních politiků a myslím, že je to tak správně. A že soudci si tady zachovali tvář a nepodlehli vyzývavému nutkání policie, případně státních zástupců ,jen je ty lumpy odsouděte´,“ řekl Miloš Zeman.

„Já, který projíždím celou republiku už pět let a teď mě čeká znovu pět let, tak se setkávám ne s desítkami, ale se stovkami komunálních politiků a vím, že drtivá většina z nich jsou srdcaři, kteří tu práci dělají s láskou, někdy za mizivou a velmi mizernou odměnu. A na druhou stranu se jim občas něco nepovede,“ uvedl doslova prezident, který na závěr nové soudce požádal, aby byli shovívaví ke komunálním politikům, které někdo bude chtít zavřít.

„Suďte spravedlivě, ale přijde-li vám pod nůž funkcionář malé obce, který trpí úzkostí z toho, že ho zavřou kvůli předražené kanalizaci nebo něčemu podobnému, buďte na něj laskaví a uděláte dobrý skutek,“ řekl český prezident novým soudcům.

Text svého projevu k nově jmenovaným soudcům prezident Miloš Zeman uveřejnil na svém profilu na Facebooku.

Nejvíce soudců půjde do Brna

Vláda navrhla jmenování 25 nových soudců a soudkyň na počátku ledna. Měli by částečně nahradit soudce, kteří končí svou profesní dráhu, a částečně posílit ty soudy, kde je to nejvíc potřeba kvůli vyrovnání rychlosti řízení.

Mezi kandidáty bylo 13 žen a 12 mužů. Šest nových soudců by mělo působit v obvodu Krajského soudu v Brně. Pět soudců přibude pod Městský soud v Praze, čtyři zamíří do obvodu pražského krajského soudu. Po třech soudcích posílí obvody královéhradeckého a plzeňského soudu, dva soudci přibudou pod Krajský soud v Ostravě a jeden pod budějovický krajský soud. Poslední kandidát zamíří podle návrhu k Nejvyššímu správnímu soudu. O jmenování Česká justice již dříve informovala včetně jmenného seznamu soudců.

Irena Válová