Martin Holkup před soudem v Českých Budějovicích v pořadu ČT Nebezpečná hra na válku. Reprofoto ČT

Veterán z Bosny nebude trestán za výrok o střelbě na vládě, Nejvyšší soud odmítl dovolání Zemana

Veterán z mise v Bosně a Hercegovině Martin Holkup s konečnou platností nebude potrestán za výrok o střelbě v sídle vlády a v Parlamentu. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil se zproštěním obžaloby. Skutek nebyl trestným činem.

Nejvyšší státní zastupitelství rozhodnutí respektuje, řekl ČTK mluvčí žalobců Petr Malý. Nejvyšší soud zatím plné odůvodnění nezveřejnil.

Holkup jako člen iniciativy Českoslovenští vojáci v záloze v reportáži České televize konkrétně uvedl, že pokud vláda donutí vojáky válčit pod vlajkou NATO, bude se nejprve „střílet ve Strakově akademii (sídle vlády) a v Parlamentu“. Také podle žaloby řekl, že „pod vlajkou NATO do žádný války nepudeme a sme připravený se vůči státu a takovejmdle opatřením aktivně bránit“.

Okresní soud v Písku veteránovi nejprve uložil osm měsíců vězení s odkladem na dva roky za nebezpečné vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

Krajský soud v Českých Budějovicích ovšem zprostil Holkupa obžaloby. Poukázal na širší kontext výroku, který se podle krajského soudu týkal eventuálního vyhlášení útočné války.
Veterán také podle krajského soudu rozvíjel údajný citát spisovatele Ernesta Hemingwaye, že „lid by měl v první den války postřílet svoji vládu“. Krajský soud nakonec označil Holkupovy výroky za „naléhavý protiválečný apel“ inspirovaný spisovatelovým citátem.
Podle dovolání podaného nejvyšším státním zástupcem má kdokoliv nepochybně právo veřejně kritizovat NATO, členství Česka v něm i konkrétní alianční zásahy. Nijak mu to ale nedává právo vyhrožovat ústavním orgánům republiky. Odmítnutím Zemanova dovolání kauza před trestními soudy definitivně končí.

Českoslovenští vojáci v záloze jsou iniciativa, která se dlouhodobě staví proti NATO, EU a současné české politické garnituře. „Nepřátelé nejsou ruští vojáci, ale naši politici,“ stojí na webu organizace.

(čtk)