Peněžité tresty, náklady za přidělené advokáty nebo třeba soudní poplatky vymáhají v současnosti soudy Foto: archiv

Advokáti opět navrhují zrušit povodňovou daň, ministerstvo vyhlášku nezmění

Po jednadvaceti letech od povodní v roce 1997 se Česká advokátní komora (ČAK) znovu pokouší zrušit povodňovou advokátní solidární daň. Činí tak prostřednictvím připomínek k návrhu nové vyhlášky o odměnách advokátů za poskytování právních služeb, která má vstoupit v platnost 1. července 2018. Ministerstvo spravedlnosti se připomínkou odmítlo zabývat, protože připomínkovat lze jen to, co ministerstvo mění.

Otázku povodňové daně uvalené na advokáty po povodních v roce 1997 otevřel před rokem prezident Unie obhájců ČR Tomáš Sokol. Daň spočívá v ponížení tarifu za služby advokáta ustanoveného soudem o 20%, před rokem 1997 to činilo 10%. Sokol loni v dubnu vyzval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ke zrušení tohoto opatření, které bylo zavedeno jako dočasné s tím, že dočasnost by mohla být po dvaceti letech ukončena.

Už loni při tom Sokol argumentoval tím, co sám stát soustavně zdůrazňuje, totiž že Češi se mají ekonomicky nejlépe v historii: „V současné době je všeobecně hospodářská situace vnímána jako konjunktura, hovoří se o obecném nárůstu příjmů, zvyšování mezd, atd. Proto i s vědomím, že pojem ,dočasně´má na historickém území ČR časově poněkud rozvolněný obsah, má Unie obhájců ČR zato, že je namístě splnit tehdejší slib a že jsou pro to splněny i všechny podmínky. Z toho důvodu Vás zdvořile žádáme, abyste upravil vyhlášku, pokud jde o odměňování obhájců za úkony při obhajobě do podoby před snížením odměn,“ napsal loni Sokol Pelikánovi.

Nejprve bylo před volbami, pak je po volbách

Dočasnost  ale v českých poměrech nejenže trvá 23 let, po které  okupovala ČSSR spřátelená vojska táboru míru a socializmu, ale mění se v trvalost. O to se podle loňské odpovědi ministra Pelikána Tomáši Sokolovi zasloužila Nečasova vláda a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (dříve ODS, nyní TOP09) vydáním vyhlášky, která učinila od roku 2013 dočasné solidární povodňové snížení tarifu snížením trvalým. Pelikán vůči obhájcům rovněž argumentoval tím, že si vzpomněli pozdě a změnu nelze učinit půl roku před volbami.

Půl roku po volbách se prosadit změnu pokusila Česká advokátní komora.
V rámci připomínkového řízení k nové vyhlášce o odměnách advokátů navrhla trvale dočasně snížený tarif vrátit na úroveň před rokem 1997 a účinnost opatření odsunout k 1. lednu 2019.

„Současně s navrženou změnou navrhujeme v ustanovení § 12a odst. 1 nahradit číslo „20“ číslem „10“. Účinnost tohoto bodu pak navrhujeme stanovit k 1. 1. 2019.“ Novelizovaný § 12 a nyní vypadá podle návrhu ministerstva spravedlnosti takto: 1.Sazby mimosmluvní odměny podle § 7 za úkony právních služeb ustanoveného zástupce v občanském soudním řízení, ustanoveného opatrovníka v občanském soudním řízení, ustanoveného obhájce v trestním řízení, ustanoveného zmocněnce v trestním řízení nebo, opatrovníka dítěte podle jiného právního předpisu upravujícího soudnictví ve věcech mládeže, určeného advokáta pro řízení před orgánem veřejné správy nebo řízení před Ústavním soudem se snižují o 20 %. Vrácení tarifu není smrtelnou ranou státu Česká advokátní komora v odůvodnění připomínky…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová