Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Případ soudce Kozáka budou rozhodovat Městský soud v Brně a KS v Ostravě

Kauzu soudce Jana Kozáka, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci, bude nadále řešit Městský soud v Brně. Kozák neuspěl s návrhem na přeložení procesu do Prahy, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v brněnském vydání. Městský soud se k případu vrátí v hlavním líčení příští týden.

Pokud se proti budoucímu rozsudku ale někdo odvolá, dostane spis Krajský soud v Ostravě, nikoliv v Brně. Právě u brněnské krajské instance totiž Kozák roky působil. Momentálně je v souvislosti s trestním řízením dočasně zproštěn soudcovské funkce.

Kozák podle obžaloby chtěl účelově a po termínu zařadit do insolvenčního řízení pohledávku na 450.000 korun. „Chtěl tímto způsobem neoprávněně zvýhodnit jinou osobu kvůli osobním zájmům,“ citovala MfD z obžaloby. Kozák se pro deník vyjádřit nechtěl. Původní text MfD je zde.

Česká justice o případu soudce Jana Kozáka opakovaně informuje. O delegaci předmětné trestní věci rozhodoval Nejvyšší soud. Možnou trestnou činnost soudce Kozáka spatřuje policie, konkrétně brněnská expozitura Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem a korupcí, ve stejné věci, pro kterou na soudce Kozáka podal předseda Bořek návrh na kárnou žalobu. Řízení však bylo zastaveno z důvodu uplynutí lhůty.

(čtk, ire, epa)