Seznam zprávy natočily rozhovor s Babišem mladším

NSZ dalo podnět k prověření slov Babiše mladšího o únosu

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dalo podnět pražským městským žalobcům, aby prověřili tvrzení premiérova syna Andreje Babiše mladšího o tom, že ho kvůli kauze Čapí hnízdo spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu. NSZ to dnes uvedlo na webu. Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) se podle svého tiskového mluvčího Aleše Cimbaly věcí bude samozřejmě zabývat. Je to jeho úřední povinnost.

Podezřením na únos syna předsedy vlády se již policie podle Cimbaly zabývala dříve. „V této věci však skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu nebyly zjištěny. S ohledem na nová zjištění vyplývající z odvysílané reportáže bude věc opětovně prověřována,“ uvedl mluvčí. Babišův syn v pořadu serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli trestní kauze zmizel z Česka.

Policisté budou podle Cimbaly žádat o mezinárodní spolupráci, musí však podle něj dodržovat úřední postupy. Andrej Babiš mladší podle něj nemohl být doposud vyslechnut ani v kauze Čapí hnízdo. „Policejní orgán, potažmo státní zástupce v průběhu vyšetřování kontinuálně prováděl kroky směřující k zjištění faktického pobytu obviněného. Pobyt obviněného byl zjišťován mimo jiné prostřednictvím Interpolu s výsledkem, že se zdržuje ve Švýcarsku,“ uvedl mluvčí.

Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. V minulosti se údajně kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO. Její posudek měl podle médií pomoct Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Protopopova se podle svých slov bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen. Andrej Babiš (ANO) pak v reakci na synova slova řekl, že je jeho syn psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Uvedl, že Andrej Babiš mladší nebyl unesen, ale že z Česka odjel dobrovolně. Záležitost označil za hon na svou rodinu.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

(čtk)