Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek Foto: Jiří Reichl

Absurdní, hodnotí Kalousek soudní předání jeho sporu s Babišem sněmovně

Spor poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který se týká urážek ve Sněmovně, předal soud mandátovému a imunitnímu výboru. Rozhodnutí označil za absurdní a dodal, že se proti němu odvolal. Žalobou se domáhá omluvy za výroky, které Babiš pronesl na jeho adresu před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD.

O žalobě na ochranu osobnosti tento měsíc rozhodoval Okresní soud Praha-západ. Podle Kalouska řízení zastavil a věc postoupil do Sněmovny. Poslanec se přitom obrátil na soud právě proto, že nechtěl, aby se sporem zabýval výbor. Dříve to vysvětloval tak, že nechce věc politizovat.

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na Kalouskova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády.

Kalousek následně požádal Babiše o omluvu, premiér to ale opakovaně odmítl.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mimo jiné vede disciplinární řízení proti poslancům. Jeho jednání jsou, na rozdíl od jednání soudů, vždy neveřejná. Výboru v současné době předsedá Stanislav Grospič (KSČM). Z 19 členů jich osm reprezentuje hnutí ANO. TOP 09 má ve výboru jediného zástupce, a to právě Kalouska.

(čtk)