Léčebné konopí legislativa povolila v roce 2013 Foto: pixabay

ÚS: Přijde-li spravedlnost pozdě, je to totéž, jako by byla odmítnuta

Městský soud v Praze musí neprodleně rozhodnout v případu pacientky, která se soudí s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o úhradu léčebného konopí. Svým dnešním rozhodnutím to soudu uložil Ústavní soud, který ho zároveň vyzval, aby nepokračoval v průtazích řízení. Podle mluvčí městského soudu Markéty Puci bylo jednání ve věci nařízeno v březnu, s ohledem na aktuální rozhodnutí však soud případ projedná dříve.

„Městský soud v Praze za celý loňský rok, kdy k němu stěžovatelka podala druhou správní žalobu, vyřešil pouze otázku místní příslušnosti, řízení nařídil až poté, co se na něj obrátil Ústavní soud s žádostí o zprávu stavu řízení,“ uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

„Bez ohledu na rozhodnutí Ústavního soudu jsme měli nařízené jednání na 5. března, ale s ohledem na rozhodnutí, že máme rozhodnout neprodleně, budeme nařizovat jednání na dřívější datum,“ uvedla Puci s tím, že nový termín jednání zatím znám není.

Případ se týká ženy, která trpí roztroušenou sklerózou, její stav je velmi vážný a je odkázána na péči jiných. Ačkoli vyzkoušela řadu léčebných prostředků, od bolesti jí ulevuje pouze léčebné konopí podávané formou inhalace. Tato léčba však není hrazena z veřejného zdravotního pojištění a pacientka na léčbu měsíčně vynakládá desítky tisíc korun z vlastních zdrojů.

Nález k dispozici zde.

V květnu 2016 žena požádala VZP, aby tuto léčba hradila, ta však žádost zamítla a spor řešil pražský městský soud, který rozhodnutí pojišťovny zrušil a věc jí vrátil k opětovnému posouzení. VZP žádost znovu zamítla a pacientka podala další žalobu k Městskému soudu v Praze. Poté, co se po celý rok 2018 v případu nic nedělo, podala také stížnost k Ústavnímu soudu.

Vedle stížnosti na průtahy v jednání, v nichž jí Ústavní soud vyhověl, ale pacientka také žádala, aby Ústavní soud rozhodl o hrazení léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Tuto část stížnosti soud ale odmítl s tím, že takové rozhodnutí mu nepřísluší.

Ústavní soud se již nepřiměřenou délkou řízení ve své rozhodovací praxi mnohokrát zabýval. Konstatoval přitom, že nepřiměřená délka řízení se přímo odráží v důvěře občana ve stát, jeho instituce a v právo. Časový horizont, v němž se účastníkovi dostává konečného rozhodnutí ve věci, je neoddělitelnou součástí měřítek celkové spravedlnosti řízení. Přijde-li spravedlnost pozdě, je to totéž, jako by byla odmítnuta.

Léčebné konopí legislativa povolila v roce 2013, prvních několik let ale nebylo příliš dostupné. Nyní se mohou pacienti dostat díky lékařskému předpisu k levnějšímu českému a dražšímu zahraničnímu konopí. Loni ho mělo předepsáno průměrně 67 pacientů měsíčně, s průměrnou spotřebou 6,3 gramu.

Lékaři marihuanu předepisují například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Někteří pacienti si stěžují na to, že povolená měsíční dávka není na jejich obtíže dostatečná. Podle dotazníku mezi lékaři, kteří konopí předepisují, asi 63 procent z těch, kdo léčbu ukončili, skončilo z finančních důvodů.

(čtk, epa)