Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: OVM

Bradáčová trvá na odvolání žalobce Karabce, nemá její důvěru

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová trvá na tom, že její podřízený Jan Karabec zneužil svou funkci státního zástupce k prosazování soukromých zájmů. Kárnému senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes po ukončení dokazování navrhla Karabcovo odvolání z funkce. Je to podle ní jediná možnost. Důvěru obnovit nelze, řekla. Podle Karabcova advokáta Vlastimila Rampuly se Bradáčová snaží svého podřízeného zlikvidovat. Karabec sám použil slovo šikana. Kárný senát rozhodne o jeho profesní budoucnosti v pondělí.

Bradáčová Karabcovi vytýká to, že si v pracovní době vyřizoval soukromé záležitosti. Také uvádí, že se v jednom případě snažil ovlivnit jiného žalobce Michala Hanycha. Několikrát se s ním spojil v souvislosti s prověřováním trestního oznámení. Šlo o případ zastupitelů v Praze 11, kteří nepodpořili výstavbu bytového komplexu, podle oznámení tak vznikla škoda v milionech korun. Policie případ odložila. Karabec se podle Hanychovy výpovědi zasazoval o zahájení úkonů trestního řízení. Bylo to ale mimo jeho kompetence.

Kárný senát se začal žalobou na Karabce zabývat v dubnu, na dnešek jednání odročil kvůli doplnění dokazování. Dnes vyslechl tři další svědky a dva znalce, kteří analyzovali data z Karabcova počítačového disku.

Podle Bradáčové vše nasvědčuje tomu, že Karabec sepisoval či připomínkoval více různých dokumentů, které neměly souvislost s jeho pracovní činností. Šlo o právní rozbory i koncepty trestních oznámení a podněty k výkonu dohledu, které se pak prostřednictvím advokátů dostávaly k nižším stupňům státního zastupitelství.

Karabec v minulosti dělal náměstka předchůdci Bradáčové Vlastimilu Rampulovi. Nedlouho po nástupu nové vrchní žalobkyně se stal znovu řadovým žalobcem. Právě Rampula dnes Karabce hájil jako advokát. Tvrzení z kárného návrhu se neprokázala, řekl Rampula. Žádný nátlak na Hanycha podle něj Karabec nevytvářel. Je to tvrzení proti tvrzení, zdůraznil Rampula.

Ohledně další skupiny výtek Karabec už dříve uvedl, že pomáhal blízké příbuzné, která je nemocná a čelila exekucím. Pomáhal prý i dalším známým. Odmítl však, že by se v pracovní době věnoval osobním věcem celé hodiny, jak tvrdila Bradáčová. Byly to podle něj jen minuty potřebné k tisku dokumentů, případy jinak řešil ve volném čase. Řekl, že finanční prospěch z pomoci neměl. Rampula uvedl, že část vytýkaných skutků je už dnes z hlediska kárné odpovědnosti promlčená. Podle Karabce kárný návrh obsahoval nepravdivé, případně dezinterpretované informace.

(čtk)