Pavel Šíma by se měl stát soudcem Reprofoto: Novinky.cz

Advokát Šíma prošel výběrovým řízením na soudce, Benešová ho ke jmenování nenavrhne

Plzeňský advokát Pavel Šíma, kterého původně navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová ke jmenování soudcem, se jím nakonec nestane. A to přestože prošel úspěšně výběrovým řízením a také psychotesty. České justici to v sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

O nejnovější jmenovací etapě soudců již Česká justice informovala. „Z původních 30 kandidátů na funkci soudce jich paní ministryně předkládá jen 29. Důvodem je, že u jednoho z kandidátů se dodatečně objevily nové okolnosti, které vyvolávají pochybnosti o jeho morální bezúhonnosti. Už jen taková pochybnost by měla být důvodem, proč takového kandidáta nenavrhovat. Výkon funkce soudce je vysoce prestižní záležitostí a člověk, který tuto funkci vykonává, by měl disponovat naprosto nezpochybnitelnou bezúhonností. Vzhledem k vysoké konkurenci a zájmu o toto povolání je logické, že při výběru kandidátů je potřeba mít co nejpřísnější kritéria,“ uvedl Řepka.

Šíma v minulosti čelil obžalobě z trestné činnosti související s drogami, soud však posléze předal věc do přestupkového řízení, o jehož výsledku není nic známo.

Případ z broku 2008, kvůli kterému Šíma stanul sám před soudem, je přitom zajímavý nejen svým procesním průběhem, ale také po stránce skutkové. Podle některých nepotvrzených informací totiž u Šímy sice měly být nalezeny nějaké tablety tzv. drogy extáze, avšak jak se později zjistilo, bez stopy účinné látky. „Záležitost, na kterou se mě ptáte, považuji za křivdu, k jakým by v právním státě nemělo docházet; z tohoto důvodu se k ní nechci opakovaně vracet. Přesto mohu jednoznačně vyloučit, že by Vámi uváděné nepotvrzené informace byly pravdivé; žádné takové tablety u mě nalezeny nebyly, ostatně ani nebyly u mě hledány,“ uvedl k celé věci na opakovanou žádost České justice sám Šíma.

Šímu také v souvislosti s tímto případem před více jak deseti lety řešila Česká advokátní komora (ČAK). „Ano, podnět na přešetření nevhodného chování pana advokáta nám byl tehdy postoupen přestupkovou komisí z jeho místa bydliště, podnět byl nezávislým kontrolním orgánem ČAK (Kontrolní radou) přešetřen se závěrem, že dotyčný advokát se skutečně choval nevhodně a Kontrolní radu mu jeho chování důrazně vytkla. Nicméně toto jeho nevhodné chování nedosáhlo takové intenzity, aby pro ně bylo třeba vést s dotyčným kárné řízení,“ sdělila České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Od té doby však podle jejího sdělení nebylo se Šímou již žádné řízení konáno.

Ctíme presumpci neviny

Pokud jde o spojení advokáta Šímy se jmény Tomáš Pitr či Pavel Šrytr, může to na někoho působit u budoucího soudce zvláštně či dokonce nepatřičně, avšak také platí zásada, že nelze v právním státě obhájci vyčítat jeho klienty.

Ohledně možných otazníků v minulosti Pavla Šímy mělo vedení krajského soudu pouze neoficiální informace, přestupkové řízení je totiž neveřejné a zákon navíc neukládá lustrovat v případě uchazečů jejich „přestupkovou“ minulost. „Rozhodli jsme postupovat jako právníci, ctít zákon a presumpci neviny a přihlíželi jsme jen k zákonným kritériím“, sdělil České justici předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček.

Plzeňský krajský soud měl k obsazení v této jmenovací etapě čtyři místa, nakonec ovšem obsadil pouze tři. Jeden z kandidátů, který uspěl u odborné části zkoušek, totiž neprošel následnými psychotesty. Také na Okresní soud do Chebu měl zamířit původně jiný advokát, který skončil ve výběrovém řízení těsně před Šímou. Umístění k chebskému soudu si však nakonec rozmyslel s tím, že vyčká na vhodnější „štaci“. Návrh na jmenování Pavla Šímy vzešel z výběrového řízení, které se konalo v květnu na Krajském soudu v Plzni. V něm z 11 kandidátů skončil na čtvrtém místě s počtem bodů 42 (z celkových 50). „Komise ho doporučila, protože splňoval zákonné požadavky a má čistý trestní rejstřík,“ uvedl pro Českou justici mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Petr Dimun