Česká vězení praskají ve švech Foto: Vězeňská služba

Rada Evropy: Čeští vězni potřebují více místa a lepší režim

Podmínky v českých věznicích a policejních celách se podle Evropského výboru proti mučení (CPT) zlepšují, úřad Rady Evropy ale České republice předal řadu doporučení. S vězni, zadrženými a pacienty psychiatrických a sociálních zařízení personál zachází v souhrnu dobře, problém delegace při loňské návštěvě Česka viděla v přeplnění některých institucí nebo v lékařské péči.

Výbor pravidelně kontroluje členské státy Rady Evropy z hlediska zacházení s nedobrovolně drženými osobami. Delegace v rámci devítidenní návštěvy ČR loni v říjnu hodnotila zařízení v Mírově, Českých Budějovicích, Praze, Všehrdech, Jihlavě nebo Vejprtech.

Výbor vyjádřil znepokojení nad každodenní režimem trestanců ve vazebních věznicích, například ve věznici se zvýšenou ostrahou v Mírově trestanci tráví v celách až 23 hodin denně. Problematické je také přeplnění některých zařízení a zlepšit se může lékařská péče, kterou stát vězňům poskytuje. Vězeňští lékaři se totiž starají i o ostrahu a další personál a nemusí mít tak dostatek času na péči o vězně.

Ve většině navštívených institucí se ze strany vězňů, zadržených či pacientů neobjevily téměř žádné stížnosti na špatné zacházení. Česká republika také dostatečně vychází vstříc zadrženým v policejních celách a poskytuje jim přístup k lékařské péči a právní pomoci, CPT nicméně doporučuje, aby se lékařské prohlídky neprováděly v přítomnosti policie, pokud si to ošetřující lékař přímo nevyžádá. Zadržení vznesli několik obvinění z neúměrného použití síly (například kopání nebo bití obuškem) a verbálních útoků, včetně těch s rasistickým nebo xenofobním podtextem.

Výbor také ocenil vstřícnou spolupráci ze strany státu, například po stížnosti na praxi v jedné z věznic, která agresivní a nebezpečné trestance umisťovala do polstrovaných cel zcela nahé. České úřady po návštěvě delegace od postupu upustily, vězňům poskytují jednorázový oděv, polštář a deku.

Stížnosti na přeplnění zařízení se kromě vězeňských cel týkají psychiatrické nemocnice v Jihlavě, kde je mnoho pacientů umístěno na desetilůžkových pokojích. Někteří pacienti také neměli každý den přístup na čerstvý vzduch, po návštěvě CPT však nemocnice dala na doporučení a pozměnila vnitřní regulace.

Co se týče jediného navštíveného zařízení sociální péče ve Vejprtech, CPT byla velmi znepokojená faktem, že někteří obyvatelé dostávali velké dávky sedativ a doporučuje situaci v domovech ohlídat. Kritizuje také způsob psychiatrické léčby, která je podle zprávy primárně založená na podávání léků, v zařízení by také měl být neustále přítomný alespoň jeden psycholog.

CPT také uvítala výrazné snížení případů chirurgické kastrace sexuálních delikventů, znovu ale ČR vybízí, aby podobné zákroky zrušila úplně.

(čtk)