Budoucí předseda soudu Hoček - o jeho osobě obsáhle referovaly Seznam zprávy - Reprofoto Seznamzpravy.cz

Novým předsedou Okresního soudu v Liberci bude Petr Hoček

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová jmenovala novým předsedou Okresního soudu v Liberci (OS) Petra Hočka. České justici to sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Hoček do funkce nastoupí 1. října.

Petr Hoček, který je předsedou soudcovské rady OS, zvítězil ve výběrovém řízení, které se konalo v dubnu. Do něho se přihlásila i současná místopředsedkyně soudu Dana Semirádová. Výběrovou komisi pak tvořili místopředseda KS pro pobočku v Liberci, předseda a místopředsedkyně OS v České Lípě, zástupkyně ředitele správy KS a náměstkyně ministryně spravedlnosti.

Proti Hočkovu jmenování předsedou vystoupila dosavadní předsedkyně soudu Ivana Šoljaková a negativně se vyjádřili i oba místopředsedové soudu. Šoljaková se velmi kriticky na Hočkovu adresu vyslovila ještě před konáním výběrového řízení v rámci svého hodnocení soudce coby předsedkyně soudu. Své výhrady proti jeho jmenování sepsala opětovně i po výběrovém řízení. Důvody Šoljaková popsala pro Českou justici.

Následné kroky vedení soudu, kdy si místopředsedkyně soudu a Hočkova protikandidátka Semirádová vyžádala podle zákona o svobodném přístupu k informacím údaje k výběrovému řízení, šetří policie. A to na základě trestního oznámení, které podal místopředseda Krajského soudu v Ústí nad Labem (KS) Roman Buchal, který řídí pobočku KS v Liberci. Odpověď totiž byla zveřejněna na stránkách soudu, a to včetně interních dokumentů a emailové korespondence mezi soudci. To byl také důvod, proč se předseda KS Luboš Dörfl rozhodl na předsedkyni Šoljakovou podat kárnou žalobu. Proti některým vyjádřením vedení soudu a jeho krokům po výběrovém řízení vznikla na OS také petice, kterou podle informací České justice podepsala většina libereckých soudců.

(pd)