Předsednictvo Soudcovské unie Foto: EP

Syndrom vyhoření jako téma sněmu: Soudci potřebují odpočinek, aby mohli dobře vykonávat svoji práci

Soudci nejsou perpetuum mobile a občas potřebují odpočinek k tomu, aby mohli dlouhodobě dobře vykonávat svoji práci. Na úvod 29. shromáždění delegátů Soudcovské unie v Přerově to řekla prezidentka profesního sdružení Daniela Zemanová. Jedním z hlavních témat sněmu je psychická odolnost soudce jako předpoklad řádného plnění povolání.

Na úvod sněmu vystoupil novopečený předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák. Představil typický obraz dnešního soudce, který čelí extrémnímu zatížení a tlaku a obává se chyb s fatálními následky. Jeho situaci navíc zhoršují neustále se měnící podoba zákonů. V praxi tak studuje judikaturu pouze v momentě, kdy mu nadřízený soud vrátí či zruší rozhodnutí. Takový soudce neustále balancuje na hranici vyhoření. „Shodneme se na tom, že se nejedná o dobrý stav,“ řekl Novák na závěr.

Hosté na sněmu Soudcovské unie Foto: EP

To, že soudci nejsou perpetuum mobile, by si podle Daniely Zemanové měla uvědomit také společnost. „Musíme po soudcích chtít, aby byli silní a něco vydrželi. Síla a odolnost ale má své meze,“ varovala prezidentka Soudcovské unie. Pokud podle ní společnost chce silné soudce, musí jim umožnit, aby mohli zůstávat silní po celou dobu výkonu funkce. Většina soudců odchází do důchodu až po dosažení 70 let. Věkem soudce navíc získává na hodnotě. „Pokud se soudce po dobu své služby nemá šanci regenerovat, jeho síla se snižuje,“ dodala Zemanová. Podle ní by bylo vhodné diskutovat o tom, aby soudci měli možnost čerpat tvůrčí volno nebo placenou nemocenskou dovolenou.  „V zahraničí je to zcela běžné. V ČR se ale stalo nepřijatelné, chtít prosadit jakýkoliv benefit pro soudce,“ uvedla prezidentka Unie s tím, že politici se bojí, že takové snahy by jim uškodily u voličů. Ve svém projevu také ocenila nárůst pozornosti lidí o dění v justici v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a s výměnou exministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou.

Čtěte také: Vojtěch Šimíček: Soudci by měli mít nárok na tvůrčí volno, aby „nevyhořeli“

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ve svém projevu ocenila, že vláda schválila novelu zákona o soudech a soudcích. Dalším tématem shromáždění soudcovské unie je tvorba etického kodexu pro soudce. Zástupci justice kritizovali před časem Benešovou za to, že se snažila na ministerstvu vytvořit pracovní komisi, která by měla na vytvoření dokumentu pracovat. Podle soudců se ale na tvorbě kodexů moc výkonná nemá podílet. „Trochu jsme se poškorpili, nikdo vám etický kodex nechce ordinovat násilím. Budu ráda, že na tom budete pracovat. Nejsou to požadavky, které si vymýšlí ministerstvo,“ zdůraznila ministryně. K vytvoření kodexu vyzývá ČR dlouhodobě Protikorupční skupina Rady Evropy GRECO.

Oceněný Günther Woratsch Foto: EP

Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala snahy ministerstva ohledně etického kodexu není možné považovat za perspektivní ani v mezinárodním kontextu. Pokud by se podle něj na přípravě kodexu pracovalo způsobem nastíněným ministerstvem spravedlnosti, nedokázali by se s ním soudci ztotožnit. „Budilo by to dojem, že exekutiva působí na justici a že justice si nedokáže tuto otázku vyřešit sama,“ vysvětlil Šámal s tím, že je na místě resortu poděkovat za aktivitu a pokračovat v tvorbě dokumentu v rámci neformální skupiny zástupců soudů.

S příspěvkem na sněmu vystoupil i bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který zastupoval současného předsedu Michala Mazance. Zmínil zejména přetížení správního soudnictví a připomněl, že v Poslanecké sněmovně již několik měsíců leží návrh, který by omezil možnost podávání kasačních stížností.

Jako hosté dále v Přerově první den sněmu vystoupila ombudsmanka Anna Šabatová, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, ředitelka Justiční akademie Ludmila Vodáková, prezident Unie státních zástupců Jan Lata či zástupci dalších právnických spolků.

Na letošním sněmu se také poprvé udílela Cena Jana Vyklického za mimořádné výkony v soudnictví. První cenu, spojenou se jménem zesnulého bývalého prezidenta Soudcovské unie, obdržel trestní soudce a někdejší prezident Zemského soudu ve Vídni Günther Woratsch.

Eva Paseková