Portál dražeb je veřejně přístupný webový projekt Exekutorské komory Foto: archiv

Hospodářská komora: Hromadné řízení bude zneužíváno k nekalému konkurenčnímu boji

Hospodářská komora nesouhlasí s návrhem nového zákona o hromadném řízení. Návrh zákona podle jejích zástupců totiž fakticky „zakládá příležitost pro nový legální byznys ne nepodobný vydírání“. Návrh zákona v pondělí kabinet nakonec neprojednal, přestože to měl v plánu.

Podnikatelé se podle Hospodářské komory obávají především toho, že hromadné řízení bude zneužíváno k nekalému konkurenčnímu boji. Problémem je hlavně šíře oblastí, v nichž bude možné žalobu podat. Před tou varují i zástupci justice. Další potíže může způsobit tzv. odhlašovací princip, odporující zásadě, že každý by se měl osobně bránit za svá práva.

„Nerozumíme tomu, proč vláda spěchá se svým vlastním návrhem, když je před schválením návrh směrnice, která bude harmonizovat podávání hromadných žalob v Evropě a kterou bude třeba tak jak tak implementovat do našeho právního řádu,“ poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič. Ten předlohu už dříve kritizoval v rozhovoru pro Českou justici.

Vyčkat na evropskou směrnici doporučuje většina odborníků. Pokud by byl vládní návrh nakonec přijat v dnešní podobě, má podle Komory potenciál výrazně zbrzdit hospodářský vývoj v České republice. „Náklady spojené s vytvářením rezerv pro vedení případných právních sporů, fakticky vysouzené náhrady anebo vynucené důsledky mimosoudních vyrovnání, ztráta reputace třeba i jen v důsledku nenaplněné žaloby – to jsou zdroje, které budou českým firmám chybět na vlastní podnikání, tedy na inovace, investice, vyšší mzdy atd.,“ uvedli zástupci v tiskové zprávě.

Přestože návrh dostál během legislativního procesu výrazných změn, Hospodářská komora doporučuje vládě, aby byl stažen. Kabinet se v pondělí ke schvalování normy nedostal. Bod byl zařazen na jednání dodatečně v pátek, dnes ho ale ministři z časových důvodů odložili.

Čtěte také: Hromadná žaloba u nároků vzniklých před účinností zákona? Šlo by o nepřípustnou retroaktivitu, zaznělo u kulatého stolu

V Česku zatím není možné hromadné žaloby podávat. Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že nynější vymáhání práv z hromadných událostí je neefektivní a drahé pro stát i účastníky soudu. Hromadné nároky v bagatelních výších se navíc podle ministerstva nevyplatí vymáhat.

Podle kritiků hrozí, že se objeví spekulanti, kteří budou skupovat pohledávky poškozených. Žaloby by pak mohly sloužit pro jejich zisk místo toho, aby byly nástrojem pro ochranu spotřebitelů. Představitelé soudů se obávají, že novinka soudy neodbřemení, ale naopak je významně zatíží.