Lidé mohou měsíc dražit dresy na pomoc zastřeleným dozorcům

Do pondělí 24. února mají lidé příležitost na internetu dražit dresy fotbalových a hokejových klubů v rámci dobročinné aukce Vězeňské služby (VS) a spolku Život naplno a bez bariér. Aukce podpoří veřejnou sbírku pro rodiny dvou příslušníků Vězeňské služby, kteří v prosinci zahynuli při střelbě v ostravské nemocnici. Ředitel VS Petr Dohnal dnes novinářům řekl, že na transparentním účtu sbírky je aktuálně přes 1,5 milionu korun.

Z fotbalové první ligy se do akce zapojily například kluby Slavie, Sparty, Českých Budějovic, Teplic, Zlína, Bohemians 1905, Karviné, a Příbrami. Přidala se i druholigová Zbrojovka Brno. Hokej zastupují Sparta, Litvínov, Kladno, Karlovy Vary, Olomouc, Chomutov a Vítkovice. Aukci podpořil i freestylový motokrosový závodník Libor Podmol.

Konkrétní plán, jak rodinám obětí pomoci, připravila podle bývalého útočníka Petra Švancary brněnská Zbrojovka. „Zaměstnanci, trenéři i hráči, i fandy chceme oslovit, aby každý z nás věnoval částku 191,30 korun,“ uvedl. Částka odkazuje na ročník založení klubu 1913. „Sami zkusíme ten dres vydražit, uvidíme, třeba nás někdo překoná,“ dodal.

Hokejové Kladno zase chystá ve spolupráci s VS zvláštní nadační utkání. Vybralo pro něj 3. březen, kdy odehraje poslední domácí utkání základní části extraligy proti Mladé Boleslavi. Kladno do duelu nastoupí ve speciálních černých dresech.

Příslušníci VS Petr Šorm i Petr Lang zahynuli loni 10. prosince v čekárně traumatologického oddělení ostravské fakultní nemocnice, kde střelec zabil sedm pacientů a další dva zranil. Následně se sám zastřelil při útěku před policií. Na transparentní sbírkový účet 4200555535/6800 lze příspěvky pro rodiny pozůstalých zasílat s variabilním symbolem 150220 do 15. února.

(čtk)