Náměstek Jeroným Tejc Foto: Ivan Holas

Tejc končí jako náměstek pro politiku, bude náměstkem pro vězeňství a odškodňování

Jeroným Tejc se stane čtvrtým „odborným“ náměstkem na Ministerstvu spravedlnosti ČR. České justici to potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka i sám Tejc. Ten povede sekci koordinace boje proti korupci.

Sekce bude mít na starosti vedle korupce a střetu zájmů také agendu milostí, odškodňování a vězeňství. 

Výběrové řízení na obsazení místa náměstka pro tuto sekci bylo vyhlášeno hned nadvakrát. Do toho prvního, vyhlášeného v prosinci minulého roku, se Tejc ještě nepřihlásil. Jediný uchazeč (podle informací České justice nešlo o žádného bývalého či současného zaměstnance MSp, ale o policistu), v něm ovšem neobstál.

Proto bylo v lednu vyhlášeno druhé kolo, do něho se již Tejc, opět jako jediný uchazeč, přihlásil. A uspěl. Doplní tak náměstky Michala Fraňka, Kláru Cetlovou a Zbyňka Spoustu. Jako o jeho nástupci coby politického náměstka některá média spekulují o bývalém diplomatovi a ministru zahraničí Janu Kohoutovi.

Jeroným Tejc je profesí advokát, ačkoliv po velkou část své profesní kariéry působil také jako poslanec. V Poslanecké sněmovně (PS) zastával funkce předsedy poslaneckého klubu ČSSD a předsedy Ústavně právního výboru (ÚPV) PS. Jako svého politického náměstka si ho na ministerstvo spravedlnosti přivedl v roce 2018 Robert Pelikán.
Tejc požíval jako poslanec pověsti dobrého vyjednavače a znalce legislativního procesu. Jako náměstek pro politiku bývá pravidelným hostem na sněmovních výborech, najmě na ÚPV. Za ministerstvo se účastní i justičních akcí a odborných konferencí a seminářů.

Petr Dimun