Koronavirus paralyzuje veřejný život Foto: Pixabay

Zákaz shromažďování kvůli koronaviru neplatí pro soudy ani ústavní instituce

Stát kvůli novému koronaviru zakáže ode dnešních 18:00 akce nad 100 účastníků. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5000 lidí krajským hygienickým stanicím. V pondělí ale testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. Šlo o pražského taxikáře, uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi. Nákaza se podle něj zřejmě začíná šířit v komunitě.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš. „Soudní jednání zůstávají mimořádným opatřením nedotčená. Svědci se z nich ovšem omlouvají, že jsou v karanténě,“ upozornil na Twitteru advokát Petr Toman. Podle informací České justice se nyní předsedové soudů s kolegy radí, jaká další opatření učiní. Situaci sledujeme.

Stát zatím neuvažuje o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Problémem jsou podle něj jednorázové akce.

„Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí,“ řekl Vojtěch. „Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují,“ doplnil ministr. Hokejové a fotbalové ligy by se mohly konat bez diváků.

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru. Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii. Celkem bylo v České republice vyšetřeno 1193 pacientů, informoval dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

(čtk, epa)