Respirátory od advokátů předala ČAK do domovů seniorů a alzheimer center Foto: ČAK

Advokáti poslali do ústavů sociálních služeb 7000 respirátorů

Česká advokátní komora (ČAK) zakoupila 7000 respirátorů, které věnovala domovům seniorů a do alzheimer center. Ochranné pomůcky bude do desítek jednotlivých zařízení distribuovat Domov Alzheimer v Roztokách u Prahy, jemuž dnes zástupci komory respirátory předali. ČAK o tom informovala v tiskové zprávě.

Respirátorové masky KN 95 sehnali advokáti v Číně. „Tento typ ochrany by měl zachytit 70 až 90 procent bakterií a virů a je určen pro šesti- až osmihodinovou kontinuální ochranu. Při šetrné manipulaci a opatrností ho lze použít i opakovaně a čas účinnosti od celkové doby užití odečítat,“ popsala ČAK.

„Masky půjdou tam, kde jsou dnes nejvíce zapotřebí. Do zařízení, jejichž klienti a personál stojí nejníže v ochranném řetězci a dostatečné pomoci státu se jim zde stále nedostává,“ dodala komora.

ČAK rozdala respirátory Foto: ČAK

ČAK původně prostřednictvím advokáta Roberta Plicky a jeho klienta, který je přímým dovozcem z Číny, obstarala několik tisíc ochranných prostředků pro advokáty. Dostali je právníci, kteří museli v době nouzového stavu provádět neodkladné úkony jako návštěvy věznic nebo účast na soudních jednáních. „Nákup byl realizován jen za cenu výrobce v Číně a náklady na dopravu do ČR, zcela bez zisku dovozce,“ uvedla ČAK.

Kam pomoc půjde?

Představenstvo komory při té příležitosti rozhodlo, že takto zakoupí i respirátory do zařízení sociálních služeb.

„Zatím jsme v našich třech zařízeních kvůli pandemii covid-19 zažili pouze jedinou krizi, ale tehdy jsme během tří dnů vypotřebovali stovku roušek a zůstali jsme bez zásob,“ řekl při dnešním předání pomůcek člen správní rady Domova Alzheimer. Poznamenal, že klienty nemohou donekonečna držet v izolaci bez sociálních vazeb. Podle něj by se mohlo stát, že zdravotní komplikace jim nakonec nezpůsobí koronavirus, ale stesk a samota.

(čtk)