Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza Foto: Twitter

Prouza: Návrh Josefa Středuly na 80% odškodnění všech, které postihla krize, je jednoduchý a spravedlivý

Návrh Josefa Středuly na 80% odškodnění všech, které postihla současná krize, je jasný, jednoduchý a spravedlivý. Myslí si to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula České justici v rozhovoru řekl, že vláda by měla prosadit plošné odškodnění subjektů postižených koronavirovými opatřeními.

Firmy i lidé by se od vlády měly dočkat plošného odškodnění kvůli opatřením souvisejícím s pandemií nového typu koronaviru, míní Středula. „Myslím si, že ten konsensus bude někde na hodnotě, která odpovídá navýšenému ošetřovnému. Tedy ve výši 80 procent. Je to hodnota, ve které může být zohledněno úplně všechno. Určitý podíl subjektů, které situaci nezpůsobily a stejně tak i podíl vlády, která musela rozhodnout. Protože se tu jedná o záchranu ekonomiky jako takové,“ uvedl šéf odborů s tím, že takový krok kabinetu by mohl uklidnit atmosféru ve společnosti.

Městský soud v Praze uplynulý týden zrušil některá omezující nařízení vlády kvůli tomu, že je místo kabinetu podle krizového zákona vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví formou mimořádných opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle Středuly se vláda svými kroky úmyslně snažila vyhnout odškodňování. „Každá rozumná vláda by už něco podobného dávno navrhla, nejpozději v okamžiku, kdy zjistila, že jí úhybný manévr s tím, podle jakého zákona vydávala další a další zákazy, nevyšel. Vláda je kvůli své průhledné a nelegální snaze vyhnout se náhradám škod nyní ve velmi slabé pozici a je jasné, že žaloby bude prohrávat,“ řekl dnes České justici Prouza.

Vláda by podle něj měla uznat svou chybu a navrhnout celospolečenskou dohodu, pokud myslí svá slova o snaze obnovit ekonomiku vážně. „Josefem Středulou navržený kompromis bude pro naprostou většinu lidí přijatelný, a hlavně umožní, aby se česká ekonomika rychle vrátila do normálu místo toho, abychom tady vedli stovky tisíc sporů, které bude vláda prohrávat jeden za druhým a vedle 100 % škod ponese i další náklady na vedení těchto soudních sporů,“ dodává prezident  Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Rozhodnutí pražského městského soudu podle odborníků potvrzuje, že vláda musí při vydávání mimořádných opatření, která závažně omezují lidská práva, využívat nástroje, které jí dává krizový zákon.

Eva Paseková