Koroporadna obnovila svou činnost Foto: Pixabay

Unie rodinných advokátů obnovila činnost Koroporadny, nouzový stav komplikuje život rodinám v konfliktu i seniorům

Činnost Koroporadny obnovila Unie rodinných advokátů. Poradna vztahující se k právním problémům rodin v době nouzového stavu fungovala poprvé na jaře v době prvního nouzového stavu. Nyní se poradna vrátila. Odpovídá na právní otázky rodin v konfliktu a péče o děti v nouzovém stavu včetně výživného, ale také na otázky neprávní, když například dochází k neshodám mezi dětmi a jejich starými rodiči nebo se senioři cítí jen osamělí.

Jednou z nejčastějších otázek z prvního nouzového stavu je otázka výživného v době, kdy dochází ke ztrátě příjmů, avšak povinnosti platit výživné není rodič zproštěn. Koroporadna svoji radu uzavírá doporučením rodičům nezhoršovat situaci: Mějte pochopení pro aktuální nouzovou situaci. Vydržte, zdržte se stížností na OSPOD, lamentací na druhého rodiče a návrhů na výkon rozhodnutí či exekuci.

Další velkou skupinou jsou otázky ohledně styku rodiče s dítětem s ohledem na epidemii Covid-19 včetně střídavé péče, předávání dítěte nebo situace, kdy si jeden z rodičů dítě jednoduše nechá. Kromě právního postupu doporučuje Koroporadna pokusit se využít současnou situaci jako novou možnost, jak se smířit se situací a začít novou komunikaci ve stavu, kdy se nelze ničeho a nikde dovolat.

Dítě si bude všechno pamatovat

V části neprávní pak Koroporadna například řeší smutek, kdy dítě zůstalo s druhým rodičem a první rodič si stýská, protože mu chybí. Koroporadna k tomuto tématu upozorňuje, že dítě problémy mezi rodiči většinou nezajímají, důležitá je výsledná situace a způsoby jednání i řešení, které si odnáší z rodiny do života.

„Nezapomeňte, že chování rodičů k sobě navzájem je návodem (vzorem) pro chování dětí v život, pomáhá se podívat na situaci pohledem dítěte – co je pro něj v dané situaci bezpečnější. Spory rodičů dítě nezajímají – trpí jimi. Dítě je v krizi citlivější a všechny hádky si více pamatuje (emoční poškození). Kontakt v nouzové situaci je možný udržovat elektronicky (Skype, WhatsApp, telefon…), (video) hovor pomůže uklidnit nejistotu. Sítě potřebuje vědět, že má bezpečí u obou rodičů. Dohoda v současné krizové situaci je pozitivnější než zvyšování nebezpečí citově i infekčně,“ upozorňuje poradna Unie rodinných právníků.

Senior nenosí roušku, běhá po nákupech a vymáhá návštěvy

Velkou skupinu dotazů tvoří rovněž otázky týkající se starých rodičů: Rodiče odmítají nosit roušku, jak je přinutit? Rodiče se nechtějí zdržovat doma, naopak využívají prázdných nákupních středisek a slev, jak jim to rozmluvit? Rodiče trvají na tom, abychom za nimi jezdili na návštěvu. My se bojíme, že je nakazíme. Co máme dělat?

Korotým, který odpovídá otázky v Koroporadně netvoří jen advokáti, ale i psychologové terapeuti a také ekonomové a bankovní poradce, který odpovídá otázky na půjčky, splátky, úvěry a postupy. Členy týmu jsou mimo jiné například prof. Max Kašparů, zakladatelka spolku advokátka Daniela Kovářová, advokáti Václav Vlk, Jany Zwyrtek Hamplová a mnoho dalších osobností včetně například ing. Hany Lipovské.

Irena Válová