Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Zeman, Langášek nebo Kmec: Známe zájemce o post soudce ESLP

Přestože Ministerstvo spravedlnosti tají zájemce o post soudce Evropského soudu pro lidská práva, České justici se podařilo zjistit z důvěryhodných zdrojů několik jmen zájemců, kteří podali přihlášku do výběrového řízení. Podal ji například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek či advokát Jiří Kmec z AK Havel & Partners. Langášek i Kmec svoji kandidaturu České justici dnes potvrdili. Podobně tak učinil Zeman, když o ni informoval na webu verejnazaloba.cz.

Svůj zájem obsadit prestižní posti soudce ve Štrasburku již dříve potvrdila ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Kmec před vstupem do advokacie pracoval 11 let na Ministerstvu spravedlnosti v kanceláři vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před ESLP, od roku 2011 formálně jako zástupce vládního zmocněnce. V rámci této pozice se kromě jiného podílel na obhajobě státu ve více než 150 sporech vedených před tímto mezinárodním soudem a také před Výborem pro lidská práva při OSN.

Pohyby v justici?

Vítězství Šimáčkové a zejména pak Pavla Zemana by v justici mohlo odstartovat řetězec významných změn v justici. Post nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti. Zeman funkci vykonává od roku 2011.
Mluvčí resortu Vladimír Řepka už dříve České justici sdělil, že celkem se přihlásilo sedm zájemců. Jména nyní blíže komentovat nechtěl s tím, že resort veřejnost seznámí až s výsledky výběrového řízení.

Nový soudce za Českou republiku by měl do funkce ve Štrasburku nastoupit od listopadu příštího roku. Nahradí Aleše Pejchala, kterému skončí devítiletý mandát. Kandidáti mohli zasílat své přihlášky do 30. září.

Vysoký morální charakter

Soudce ESLP Aleš Pejchal Foto: Irena Válová

Výběrová komise zvolí na základě ústních pohovorů tři nejvhodnější kandidáty. Jejich seznam musí následně odsouhlasit panel zřízený Výborem ministrů Rady Evropy, poté jej bude schvalovat česká vláda.

ESLP projednává případy, které se týkají porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Zájemci o funkci musí být českými občany. Měli by také aktivně ovládat oba jednací jazyky soudu, tedy angličtinu a francouzštinu. Kromě vysokého morálního charakteru musí splňovat i podmínky vyžadované pro výkon funkce soudce některého z českých nejvyšších soudů nebo Ústavního soudu, případně být uznávanými právníky.

Eva Paseková, pd, čtk