Náměstek NSZ Pavel Pukovec Foto: PPJ

Komise na posty evropského pověřeného žalobce vybrala 3 kandidáty

Odborná komise vybrala v prvním kole pro funkce evropského pověřeného žalobce vznikajícího Úřadu evropského veřejného žalobce zatím trojici kandidátů. Česká republika postů obsadí deset, následovat tak bude druhé kolo výběrového řízení. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Ve výběrovém řízení uspěl náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Mezlík a státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Praze Petra Vítková.

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v nejbližších dnech předloží jejich kandidatury ministerstvu spravedlnosti, o vlastním jmenování pak rozhoduje Kolegium Úřadu evropského veřejného žalobce,“ uvedl Malý.

Mezlík už ve čtvrtek uvedl, že jmenováni by mohli být kandidáti v únoru. Mezlík by tak opustil případ údajné korupce na radnici Brna-středu, takzvané kauzy Stoka, kde je dozorujícím státním zástupcem. Případem se zabývá Krajský soud v Brně, místo Mezlíka by jej tak převzal některý z jeho kolegů. Zatím není jasné, kdo to bude.

V komisi zasedli zástupci Nejvyššího státního zastupitelství, obou vrchních státních zastupitelství, evropský žalobce Petr Klement a zástupce ministerstva spravedlnosti.

Nový Úřad evropského veřejného žalobce by se měl stát klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání financí z rozpočtu Evropské unie. Každý členský stát navrhl do funkce evropského žalobce svého kandidáta – Česko vyslalo Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně. Vybírají se ale i takzvaní evropští pověření žalobci, kteří zastupují instituci na domácí půdě.

(čtk)