Předsedové soudů se obávají, že hromadná řízení budou znamenat zvýšené náklady Foto: Pixabay

V nouzovém stavu neplatí omezení pro platby v hotovosti. Ohlašovací povinnost zůstává, upozorňuje poslanec

Nouzový stav suspenduje řadu norem, které jsou součástí našeho každodenního života. Například při něm lze platit hotovostí bez omezení. Někteří právníci upozorňují, že takové opatření může v budoucnu ztížit práci orgánů činných v trestním řízení (OČTŘ). „V praxi může být provedena hotovostní platba nad 270 000 Kč, ale současně tato platba musí být řádně zaznamenána,“ brzdí obavy předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Zákonodárce chtěl ustanovením v Zákonu o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů zejména předejít problémům s placením při živelných pohromách a potřebě rychle vynakládat hotovost za nákup například nutných potravin či materiálu.

Běžně zákon zakazuje provádět platby vyšší než 270 000 Kč v hotovosti – takovéto platby musíme provést bezhotovostně. Důvodem schválení tohoto zákona je zejména omezení daňových úniků a působení proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, ale také zvýšení bezpečnosti zúčastněných subjektů, racionalizace a optimalizace peněžního hotovostního oběhu. „Myslím si, že pro orgány činné v trestním řízení celá situace nic nezmění. Zákon č. 254/2004 Sb. v platném znění sice dává výjimku pro platby v hotovosti i nad 270 000 Kč v době vyhlášeného krizového stavu, tedy např. nyní, ale identifikační a evidenční, případně ohlašovací povinnost podle zákona č. 253/2008 Sb. v platném znění zůstává zachována,“ uvedl poslanec Chvojka s tím, že pro OČTŘ se tím pádem nic nemění a ani situace na jara podle něj nenapověděla, že by byl s neomezenými platbami v hotovosti problém.

Za porušení tohoto zákona o omezení plateb v hotovosti hrozí fyzické osobě pokuta až do výše 500 000 Kč. Právnické osobě nebo podnikající fyzické osobě hrozí pokuta dokonce až do výše 5 000 000 Kč. Podle advokáta Václava Vlka je nyní spíš pro podnikatele problémem ekonomická krize a nedostatek financí. „Představa, že by nyní někdo masivně nakupoval v hotovosti, je podle mého názoru nereálná,“ řekl České justici.

Podle advokáta Lukáše Trojana opatření nesměřuje primárně k tomu, aby se usnadnila práce OČTŘ, ale spíše funguje jako ekonomický regulativ. „Byť má svůj význam i jako AML (oblast prevence praní špinavých peněz) nástroj,“ dodává Trojan.

Během epidemie koronaviru naopak stoupá počet bezhotovostních transakcí u obchodníků z důvodu dodržování hygienických opatření.

(epa)