Ústavní soud (ÚS) vyhověl vězni, který tvrdí, že jej zbili příslušníci Vězeňské služby Foto: pixabay

Ústavní soud vyhověl stížnosti vězně, inspekce musí znovu řešit jeho údajné zbití

Generální inspekce bezpečnostních sborů musí znovu a důkladněji vyšetřit incident ve Věznici Valdice na Jičínsku. Ústavní soud (ÚS) vyhověl vězni, který tvrdí, že jej zbili příslušníci Vězeňské služby. Podle dnešního nálezu došlo k porušení práva na účinné vyšetřování a jinou právní ochranu.

Vězeň tvrdil, že jej skupina příslušníků Vězeňské služby v říjnu 2018 vyzvala, aby je následoval na oddělení prevence a stížností. Vězeň byl prý slabý po hladovce, snažil se zvednout, ale spadl na zem. Poté jej údajně někteří dozorci bili, kopali a shodili ze schodů.

Inspekce případ odložila. Vězeň neuspěl ani se svou stížností u státního zastupitelství. Krajští žalobci hodnotili jeho výpověď jako lživou, pravděpodobně vymyšlenou s úmyslem dosáhnout přemístění do jiné věznice.

Ani podle vrchního státní zastupitelství se vězňova tvrzení neprokázala. Nic na tom nezměnilo ani stanovisko tehdejší ombudsmanky Anny Šabatové, která poukazovala na diametrální rozdíly v jednotlivých lékařských zprávách z Valdic a následně z brněnské věznice.

Podle ústavních soudců vězeň vznesl takzvané hájitelné tvrzení, že byl podroben špatnému zacházení, proto státu vznikla povinnost provést účinné vyšetřování. Orgány, které se zabývaly stížností na násilné jednání příslušníků Vězeňské služby, správně měly prověřit průkaznost lékařských zpráv předtím, než rozhodly o nezahájení trestního stíhání.

„Rozhodly na základě diametrálně odlišných lékařských zpráv, kdy rozdíly v lékařských zprávách nebyly náležitě odstraněny či vysvětleny ani vypracovaným znaleckým posudkem z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství,“ stojí v nálezu.

(čtk)