Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Foto z poslední etapy: Tiskový odbor Pražského hradu

Prezident Zeman jmenoval deset nových soudců. Nabádal je, ať se zdrží politických prohlášení

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě deset nových soudců. Devět z nich bude působit ve správním soudnictví. Soudce navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Vláda seznam schválila v druhé polovině listopadu. Jeden jmenovaný se dnes ke složení slibu nedostavil, uvedl v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman v projevu při slavnostním aktu varoval nově jmenované soudce před možnými pokušeními. Vedle korupce by se měli podle něj vyvarovat toho, aby si hráli na mediální hvězdy nebo politiky. „Mediální hvězda znamená, že vás novináři budou zpovídat o vašich názorech na jednotlivé procesy a budou od vás loudit, jak chcete rozhodnout. Prosím vás pěkně, varujte se toho,“ uvedl prezident

Zároveň zmínil, že se občas setkává s tím, že se soudce zkouší vyjadřovat jako politik, nikoli jako soudce. „Chce-li být politikem, ať opustí soudcovskou kariéru, ale do té doby dokud je soudcem, tak nemůže vydávat politická prohlášení, protože to je poněkud jiná disciplína,“ řekl novým soudcům prezident.

„Navržení kandidáti by měli nahradit soudce, kteří v rámci takzvané přirozené obměny odešli, respektive odejdou z resortu justice k 31. prosinci 2020,“ uvedla k seznamu Benešová po schválení vládou.

Čtyři posily zamíří do obvodu středočeského krajského soudu, tři pod pražský městský soud a po jedné do obvodu krajských soudů v Plzni, Hradci Králové a Brně.

Mezi novými soudci je jedna dosavadní státní zástupkyně, dva advokáti, tři vyšší soudní úředníci, dva asistenti soudce, jeden právník z Generálního ředitelství cel a jediný justiční čekatel. Je jim od 31 do 44 let, sedm z nich jsou muži.

Benešová odeslala Hradu seznam kandidátů 11. listopadu. Vláda návrh projednávala proto, že podle ústavy spolupodepisuje prezidentovo rozhodnutí o jmenování soudců premiér. Zeman soudce naposledy jmenoval letos v červenci, tehdy jich bylo 33.

(čtk, epa)