Počet vězňů klesá Foto: pixabay

V ČR je 464 vězňů s koronavirem, situace je podle VS stabilní

V Česku je v současné době 464 vězňů nakažených koronavirem z celkového počtu 19.300. Nemoc covid-19 se objevila již ve všech českých věznicích, sdělila mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. Česká televize (ČT) dnes uvedla, že se nemoc rozšířila v pardubické věznici, kde je pozitivních 170 lidí včetně zaměstnanců. Podle mluvčí je situace v Pardubicích i v ostatních zařízeních pod kontrolou.

„V pardubické věznici, stejně jako ve všech ostatních jsou nastaveny stovky protiepidemických opatření a režim věznice je přizpůsobený epidemické situaci,“ uvedla Kučerová. Na nepříznivou situaci redakce v úterý upozornil dopis, ve kterém pisatel uváděl, že se nákaza v pardubickém zařízení nekontrolovatelně rozšířila mezi odsouzenými i zaměstnanci. Ohroženi jsou podle něj starobní a invalidní důchodci i základní zákonné potřeby odsouzených.

Věznice podle pisatele nezajistila testy na přítomnost koronaviru, dozorce nahradili civilní zaměstnanci bez výcviku. „S ohledem na rychle se zhoršující situaci byli teprve před pár dny povoláni vojáci z Armády ČR, kteří jednorázově otestovali větší množství odsouzených, kdy procento pozitivity z odebraných vzorků bylo téměř 100 procent,“ uvádí se v dopise.

Podle Kučerové však na bezpečnost pardubické věznice samozřejmě dohlížejí příslušníci Vězeňské služby. „Civilní zaměstnanci, jako jsou například vychovatelé, vypomáhají například při dozoru u vycházek vězňů, které při standardní situaci zajišťují dozorci,“ uvedla mluvčí. Armáda podle ní povolána nebyla, ani ze zákona být nemůže.

Podle ředitele hygienické služby Pardubického kraje Antonína Vykydala se první nakažený ve věznici potvrdil v polovině ledna. „To bylo diagnostikované u nějakého zaměstnance, postupně se to rozšířilo, je tam teď větší počet nakažených. Navýšilo se to skokově, protože se v pondělí provádělo PCR testování. My s věznicí spolupracujeme, kromě našich pokynů, mají ještě svá specifická opatření, která jim stanovila Vězeňská služba. Naštěstí je průběh u nakažených lehký,“ řekl Vykydal.

Vězeňská služba nesděluje podle Kučerové počty nakažených v jednotlivých věznicích, pouze celková čísla. Ty podle ní kopírují situaci v ČR. Kromě 464 pozitivních vězňů ve 35 zařízeních má koronavirus v současné době také 335 zaměstnanců. Celkově jich u Vězeňské služby pracuje přes 11.000. „Ve věznicích umíme izolovat nakažené vězně od zdravých, v našich nemocnicích v Praze a v Brně máme covidové jednotky, které mají dohromady kapacitu 83 lůžek, obsazena jsou k dnešnímu dni tři,“ uvedla mluvčí.

(čtk)