Užití léků bylo podle advokáta ze strany Jankovské aktem zoufalství Repro: TA3

Stíhaná slovenská soudkyně se prý ve vazbě pokusila o sebevraždu

Stíhaná bývalá náměstkyně slovenského ministra spravedlnosti a někdejší soudkyně Monika Jankovská se ve vazbě o uplynulém víkendu pokusila o sebevraždu spolknutím větší dávky léků. S odvoláním na vyjádření jejího advokáta Petera Erdöse o tom dnes informovala slovenská média.

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková přitom v pondělí uváděla, že Jankovská si při incidentu na život sáhnout nechtěla. Sebevraždu ve vazbě na konci loňska spáchal bývalý šéf slovenské policie Milan Lučanský.

Užití léků bylo podle advokáta ze strany Jankovské aktem zoufalství. Právník si ale nemyslí, že jeho klientka pokus o sebevraždu zopakuje. „Vypadá špatně, váží jen asi 45 kilogramů. Po psychické stránce se cítí rovněž špatně,“ řekl Erdös po návštěvě Jankovské ve vězeňské nemocnici, kam byla jeho klientka po spolknutí léků převezena.

Ministryně spravedlnosti Kolíková s odvoláním na vyjádření Jankovské dříve uvedla, že bývalá náměstkyně neměla sebevražedné úmysly. Užití větší dávky léků podle ministryně zdůvodnila snahou o lepší spánek. Kolíková doplnila, že případ byl jako pokus o sebevraždu vyhodnocen preventivně.

Jankovská byla loni v březnu spolu s další více než desítkou soudců zadržena a obviněna v souvislosti s vyšetřováním korupce a ovlivňováním soudů v různých obchodních sporech.

Jankovská předloni za bývalé vlády odstoupila z čelné pozice na ministerstvu spravedlnosti poté, co do médií unikly informace o její komunikaci s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Kontakty s Kočnerem tehdy Jankovská popírala, podle údajů z podnikatelova mobilního telefonu mu ale pomáhala v obchodním sporu se soukromou televizí Markíza ohledně proplacení jedné ze směnek. Za padělání zmíněných několika směnek nejvyšší soud Kočnerovi a bývalému šéfovi Markízy Pavlovi Ruskovi letos v lednu potvrdil shodné tresty 19 let vězení, které jim dříve uložil soud první instance.

Slovenská policie při vyšetřování korupčních a jiných kauz dříve kromě Jankovské obvinila několik významných představitelů různých institucí z dob vlády nyní opoziční strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a také některé podnikatele. Byl mezi nimi bývalý policejní prezident Lučanský, který čelil obvinění z korupce a který v závěru prosince spáchal ve vazbě sebevraždu. Tragedii využila opozice ke kritice vlády. Fico zase některé ze zmíněných policejních akcí opakovaně označil za výsledek politické objednávky a tvrdil, že vládní koalice udělala z vazby politický a mučící nástroj.

(čtk)