V porovnání s dosavadní evidencí poskytnou nové seznamy vyšší uživatelský komfort a zpřístupní veřejnosti podstatně větší rozsah údajů o zapsaných subjektech Foto: Pixabay

Pojištění zatím ministerstvu doložila jen třetina soudních znalců

Ministerstvo spravedlnosti připomnělo soudním znalcům, že mají nejpozději do pátku 26. března předložit doklad o uzavření povinného pojištění. Vyplývá to z nového zákona, který je účinný od začátku letošního roku. Ministerstvo na webu uvedlo, že povinnost zatím splnila necelá třetina znalců.

Zákon stanoví, že znalec musí být pojištěný kvůli odpovědnosti za případnou újmu způsobenou v souvislosti s výkonem jeho činnosti. Povinné pojištění se nevztahuje na znalecký ústav, na znalce, který působí ve znalecké kanceláři, ani na člověka, který vykonává znaleckou činnost jednorázově.

Výše limitu pojistného plnění má být „úměrná možným újmám, které lze v rozumné míře předpokládat“. Podle příslušné vyhlášky činí minimální limit pojistky jeden milion korun pro znalce a pět milionů korun pro znaleckou kancelář či ústav. Počet oborů, v nichž znalec působí, nemá na výši minimální částky vliv.

„Při sjednávání pojištění je nezbytné zohlednit rizikovost konkrétního oboru, odvětví a specializace a současně i předpokládaný rozsah vykonávané znalecké činnosti,“ uvedl ministerstvo na webu věnovaném znalcům.

Znalci jmenování podle původního zákona musejí mít uzavřené pojištění odpovědnosti už od letošního 1. ledna a ministerstvu ho mají doložit do 60 pracovních dnů. Jako požadovaný doklad slouží zejména pojistná smlouva. Doložení pojištění je jednou z podmínek pro trvání oprávnění k výkonu znalecké činnosti. Nesplnění povinnosti může vést ke zrušení znaleckého oprávnění, připomněl úřad.

(čtk)