Poslanecká sněmovna Foto: Poslanecká sněmovna

Jednotný způsob výběru nových soudců schválili poslanci v senátní podobě

Přísedící budou spolurozhodovat u soudů ve stejném rozsahu jako nyní. Sněmovna v úterý večer schválila senátní úpravu širší novely o soudech a soudcích, v níž vláda původně navrhovala zúžení působnosti takzvaných soudců z lidu. Předlohu ve verzi horní komory podpořilo 125 ze 161 přítomných poslanců, proti jich bylo 22. Nyní ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát upravil také postavení uchazečů o funkci soudce, kteří by nebyli před účinností novely jmenováni.

Hlavním cílem novely je zavedení jednotného transparentního systému výběru soudců a funkcionářů soudů. „V oblasti výběru soudců bylo cílem sjednocení přípravy uchazečů o soudcovskou funkci v rámci institutu justičního kandidáta, který navazuje na úspěšné složení odborné justiční zkoušky. Praxi justičního kandidáta pak mohou absolvovat i osoby, které mají jinou právní praxi a profesní zkoušku. Změny také nastanou v oblasti soudních funkcionářů, jejich výběr bude nově probíhat prostřednictvím výběrových řízení, na kterou jsme si zvykli a osvědčili se nám,“ uvedla včera v Poslanecké sněmovně ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Přísedící, tedy takzvaní soudci z lidu, měli podle sněmovní verze i nadále spolurozhodovat v trestních věcech jen u případů úmyslných trestných činů, kde činí horní hranice sazby nejméně deset let. Výjimkou měly být majetkové a hospodářské činy, o nichž měl nově rozhodovat samotný soudce. Sněmovna už dřív zamítla úplné zrušení přísedících v civilních sporech, což dlouhodobě prosazuje opoziční TOP 09.

Předloha mění systém výběru soudců a soudních funkcionářů, má být jednotný a průhlednější. Současný systém přípravy a výběru soudců je u krajských soudů různý.

Součástí novely jsou i jedny pravidla pro výběr předsedů okresních, krajských a vrchních soudů. Předpis také stanoví, že předsedové okresních, krajských a vrchních soudů nebudou smět vykonávat svou funkci opakovaně u téhož soudu. „Já myslím, že Senát provedl některé změny, které jsou lehce užitečné týkající se postavení přísedících. Bohužel se zásadnějším způsobem nedomluvil a nezamyslel nad postavením vedení soudů a soudců. Já jsem tady předtím, v prvním, v druhém i třetím čtení upozorňoval, že ten koncept, který je volen, to znamená manažerské řízení soudu, kde předseda odchází, resp. místopředsedové odcházejí se svým předsedou, a fakticky předseda se stává úplným vládcem, protože si všechny místopředsedy do tří měsíců od nástupu do funkce vyměňuje, že nepokládám za šťastné,“ řekl k tomu na plénu předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

(epa, čtk)