Nejvyšší správní soud (NSS) Vyhověl odvolané okresní státní zástupkyni Tamaře Kornasové. Foto: archiv

NSS vyhověl stížnosti odvolané okresní státní zástupkyně v Ostravě Kornasové

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes vyhověl kasační stížnosti odvolané okresní státní zástupkyně v Ostravě Tamary Kornasové. Zrušil verdikt Městského soudu v Praze, který původně její žalobu zamítl. Městský soud se musí znovu zabývat tvrzením o údajné šikaně ze strany tehdejšího vedení krajského státního zastupitelství. Kornasová považuje rozhodnutí za naději pro nápravu státního zastupitelství.

Rozhodnutí je dostupné na úřední desce.

„Každý krok v podobě soudního rozhodnutí, dávající mně za pravdu, je pro mě zadostiučiněním a nadějí pro nápravu státního zastupitelství. Ale ani nejde o mě, díky tomuto procesu se státní zastupitelství posune tím správným směrem. Definitivní rozhodnutí je však teď na Městském soudě a nechci předjímat,“ uvedla pro Českou justici státní zástupkyně Tamara Kornasová.

Správní soudy konkrétně přezkoumávaly rozhodnutí někdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) z roku 2018, jímž byla Kornasová odvolána z funkce na základě výsledků četných kontrol iniciovaných tehdejší krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou. Kontroly zjistily řadu dílčích pochybení.

Kornasová už dříve uspěla v jiném, civilní soudním řízení, které vedla proti státu, respektive ostravskému krajskému státnímu zastupitelství. Odvolací Krajský soud v Ostravě jí přiznal 50.000 korun jako zadostiučinění za to, že čelila takzvanému bossingu, což je forma šikany v zaměstnání, které se dopouští vedoucí na svém podřízeném.

Městský soud v Praze však žalobu Kornasové odmítl s tím, že rozhodnutí ministra spravedlnosti stálo na objektivně zjištěných nedostatcích její činnosti. NSS se s výsledkem neztotožnil a příslušnou část rozsudku označil za nepřezkoumatelnou. Uložil městskému soudu, aby se podrobněji zabýval tvrzením o šikaně Kornasové a případně také zohlednil civilní rozsudek Krajského soudu v Ostravě.

NSS připustil, že pokud by krajská žalobkyně bez dostatečných důvodů zatěžovala Kornasovou mimořádným množstvím různých úkolů, necitlivě zasahovala do jejích řídících kompetencí, a pokud tento postup by trval delší dobu a přesáhl určitou míru, pak by Kornasová objektivně nemohla zvládat efektivní řízení okresního státního zastupitelství.

„To by platilo tím spíše, bylo-li by prokázáno, že pozice stěžovatelky byla krajskou státní zástupkyní podkopávána u jejích podřízených, ať již různými formami dehonestujícího chování či vytvářením nesnesitelných pracovních podmínek, u nichž bylo možné předpokládat, že nepominou, dokud bude stěžovatelka v pozici okresní státní zástupkyně,“ stojí v rozsudku.

Kornasová ani Andělová už ve funkcích nepůsobí. Kornasová je řadovou státní zástupkyní. Andělová odešla z vlastního rozhodnutí.

(čtk, pd)