Soudkyně Eva Sofia Vodičková s bvalým předsedou soudu Alexandrem Kryslem Foto: Krajský soud v Plzni Foto: Krajský soud v Plzni

Ve vedení plzeňského soudu bude Vodičková, šéf Krysl chce genderově vyvážené předsednictvo

Při nástupu do funkce předsedy Krajského soudu v Plzni Alexandr Krysl v rozhovoru pro Českou justici avizoval, že nové vedení soudu bude genderově vyvážené. Včera soud oznámil, že další ženou v čele soudu je pověřená místopředsedkyně pro úsek insolvenčního soudnictví a úsek veřejných rejstříků právnických a fyzických osob JUDr. Eva Sofia Vodičková.

Krysl už dříve uvedl, že má jasnou představu o tom, kdo místopředsedy soudu za jeho vedení nahradí. „Nové vedení krajského soudu bude genderově vyvážené. Jména místopředsedkyň pro úsek civilní a trestní jsem zmínil již ve svém projektu,“ řekl. Kromě Vodičkové je ve vedení soudu Simona Kuboušková, která byla podezřelá z údajného šíření nakažlivé choroby COVID. Tento případ řešil i Nejvyšší soud. Ten dospěl k závěru, že ke stíhání soudkyně potřebují orgány činné v trestním řízení souhlas prezidenta republiky. 

Dále plzeňský krajský soud soud vedou čtyři muži včetně předsedy Krysla.

Ten nejnověji podal dvě správní žaloby na předsedu Vrchního soudu v Praze (VS) Luboše Dörfla. Krysl se v nich brání proti výtce, kterou mu Dörfl uložil za opakované údajné dílčí pochybení při sestavování rozvrhu práce. Sám Dörfl uvedl, že se spor snažil urovnat a chtěl ho řešit diplomaticky.

Výtku uložil Kryslovi Dörfl na základě podnětu 39 soudců KS v Plzni. Jedná se tak o další kapitolu sporů, které nastaly mezi novým vedením plzeňského krajského soudu v čele s Kryslem a nemalou částí plzeňských soudů krátce poté, co Krysl uspěl ve výběrovém řízení na nového předsedu soudu.

Eva Paseková