Prezident Miloš Zeman Foto: Pražský hrad

Zeman podepsal jmenovací dekrety 16 nových soudců, nejde o konečný počet

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal jmenovací dekrety 16 nových soudců. Na webu o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Následně doplnil, že nejde o konečný počet nově jmenovaných soudců. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla před prezidentovou hospitalizací ke jmenování 50 kandidátů, jejich seznam následně schválila vláda.

Zeman je od 10. října v nemocnici kvůli komplikacím provázejícím jeho chronické onemocnění. Po pobytu na jednotce intenzivní péče se jeho stav zlepšil a v pondělí se prezident přesune z akutního lůžka na běžné. Soudcovská unie dříve v souvislosti s hospitalizací vyjádřila obavy spojené s tím, že by se jmenování nových soudců nestihlo do konce letošního roku. Šéf unie Libor Vávra varoval před tím, že v takovém případě by kandidáti zřejmě museli znovu procházet výběrem. Jejich nejmenování by podle něj zároveň mohlo významně ovlivnit plynulost justice.

Ministerstvo spravedlnosti k tomu tehdy uvedlo, že obavy Soudcovské unie nesdílí a že poslední jmenovací etapa je především organizační záležitostí. Mluvčí úřadu Vladimír Řepka dnes potvrdil, že jmenování dalších soudců bude následovat. „Podle našich informací to není konečný počet. Uskuteční se celá jmenovací etapa, to znamená jmenováno bude všech 50 soudců,“ napsal.

Podle ústavy jmenuje soudce prezident republiky a soudce se funkce ujímá složením slibu do prezidentových rukou. „Toto je první krok,“ odpověděl Ovčáček bez dalších podrobností na otázku, zda nově jmenovaní soudci budou následně skládat slib na zámku v Lánech, až se tam Zeman vrátí z nemocnice. Řepka k tomu uvedl, že forma, jakou noví soudci skládají do prezidentových rukou slib, není předepsaná. „Co se týká samotného jmenovacího aktu, ten spočívá v podpisu jmenovacích dekretů a u toho adepti přítomni nejsou,“ vysvětlil.

Ovčáček dva dny po Zemanově hospitalizaci oznámil, že prezident jmenoval nového předsedu brněnského krajského soudu – Milana Čečotku. Vyvolalo to pochybnosti. Hrad později dodal, že se tak stalo ještě před převozem do nemocnice.

Čtěte také: Nový předseda KS v Brně Milan Čečotka: Nemám o platnosti svého jmenování žádné pochybnosti

Benešová nominovala na funkce soudců obecných soudů 28 žen a 22 mužů. Nejvíce nováčků – 17 – mají získat obvodní soudy v hlavním městě, jedna další kandidátka pak míří k pražskému městskému soudu. K soudům spadajícím pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ostravě má přibýt po osmi soudcích. Čtyři posily jsou určené pro okresní soudy v působnosti Krajského soudu v Ústí nad Labem, po třech nováčcích mají získat soudy pod Krajským soudem v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Brně.

Zeman naposledy jmenoval soudce obecných soudů letos v květnu, bylo jich 51. Také tehdy jich nejvíce poslal do obvodu pražského městského soudu. Loni bylo jmenovaných méně – ve třech etapách jich slib do rukou Zemana složilo dohromady 76.

(čtk)