Schůze Senátu Foto: Senát

Senát se k zmrazení platů soudců sejde 20. ledna

Senát se ke schvalování novel o zmrazení platů ústavních činitelů a o zvýšení příspěvků na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií sejde za týden. Jeho schůze se uskuteční 20. ledna, oznámila dnes Lada Faldynová z oddělení komunikace horní parlamentní komory. Senát by měl obě vládní předlohy projednat ve zrychleném režimu. Očekává se, že je podpoří.

Novela o státní sociální podpoře stanoví, že takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává, budou jednorázově zvýšeny podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení o zhruba 1100 až 2100 korun. Podporu mají nově pobírat i podnájemníci a vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale bydlí. Normativ by měli stejný jako vlastníci bytů, rekreační budovy by ale musely splňovat určité standardy pro bydlení. Na vyšší dávky pro víc lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí tento rok potřeba asi 2,6 miliardy až tři miliardy korun navíc.

Platy ústavních činitelů, které se počátkem roku zvýšily, se podle další z novel mají od února vrátit pro letošní rok na loňskou úroveň. Důvodem je snaha najít úspory kvůli deficitu státního rozpočtu. Kritici tohoto opatření varovali, že kvůli zmrazení soudcovských platů i schválení ve stavu legislativní nouze možná novelu zruší Ústavní soud. Proti se postavila například Soudcovská unie.

Senát loni obdobnou novelu s delším zmrazením platů, kterou schválila dolní komora těsně před sněmovními volbami, odmítl. Důvodem byla mimo jiné hrozba skokového nárůstu platů politiků po příštích sněmovních volbách o více než pětinu. Dolní komora v předvolebním složení už nemohla senátní veto přehlasovat.

(čtk)