Foto prvňáčků kolovalo po internetu Foto: Česká justice

Zavrženíhodný humor. Kárné potrestání advokáta Manna za výroky o školácích platí

Kárné potrestání advokáta Michaela Manna za jeho výroky ke kauze nenávistného komentování fotografie teplických prvňáčků je pravomocné. Odvolací kárný senát České advokátní komory (ČAK) totiž zamítl mužovo odvolání a potvrdil Mannovo napomenutí. Advokát se může bránit ještě správní žalobou podanou k soudu. Dnes to v prohlášení uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková.

Advokát hájil muže, který v roce 2017 přidal na sociální síti komentář pod snímek žáků první třídy teplické Základní školy Plynárenská. Do třídy chodily převážně romské a arabské děti. Muž pod fotografii napsal „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!“. Mann pak v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz řekl, že se komentáři sám zasmál a že jde o klasický černý humor. K věci se vyjadřoval také na sociální síti.

„Podle kárného senátu ČAK advokát ve svých veřejných a mediálních výstupech prezentoval nikoliv klientův, ale i svůj vlastní postoj k vtipu, který je – bez ohledu na to, zda byl myšlen ‚jen‘ jako černý humor, či nikoliv – zavrženíhodný. Veřejné přihlášení se advokáta k tomu, že výrok naznačující zplynování dětí v analogii hrůz druhé světové války mu připadá vtipný, překračuje podle kárného senátu mez střízlivého, věcného a důstojného jednání příslušníka advokátního stavu,“ zopakovala dnes mluvčí komory.

Napomenutí je nejmírnějším kárným opatřením, které mohl kárný senát Mannovi uložit. Zákon o advokacii umožňuje ještě pokutu, dočasný zákaz výkonu advokacie nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Mannova klienta soudy za nenávistný komentář pravomocně potrestaly podmínkou v délce 16 měsíců.

Mann se loni na jaře dostal mezi finalisty sněmovní volby členů Rady České televize, nominoval ho spolek Rugby Spirit Brno. Při veřejném slyšení v dolní komoře Parlamentu se vyjádřil i ke svým výrokům ohledně zmíněné fotografie. „Já tady prezentuji určitý významný kulturní názorový proud, a to si myslím, že je proud v Česku nejrozšířenější. To je názorový proud smějících se bestií,“ řekl Mann poslancům. Nejvíce se, jak uvedl, směje pokrytectví těch, kteří ho odsuzují za to, že se ke smíchu přiznal.

(čtk)