Příslušník GIBS Ilustrační foto: GIBS

Dva celníci z Liberecka čelí obžalobě z vynášení informací o kontrolách hazardu

Dva celníci z Liberecka čelí obžalobě z vynášení informací o kontrolách hazardu. Obžalován byl také jeden cizinec, který zmíněné informace od jednoho z celníků dostával. Na svém webu to dnes oznámila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jednomu celníkovi hrozí až deset let vězení a druhému až šest let. Cizinec může skončit ve vězení až na pět let.

„Jeden z celníků, jakožto hlavní aktér, měl poskytnout neoprávněně neveřejné informace z informačních systémů Celní správy ČR cizímu státnímu příslušníkovi, kdy tyto informace získal od svého kolegy za úplatu,“ uvedla k případu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Cizinec podle vyšetřovatelů informace od celníků předal člověku pohybujícímu se v oblasti hazardních her. Informace sloužily cizinci také k vydírání člověka, který mu nechtěl pomoci s prolomením zabezpečení a ochranných prvků na úseku hazardních her.

Obžalovaní celníci rovněž podle GIBS vynášeli informace o plánovaných celních kontrolách kasin a heren v Česku. Předávali je údajně podnikateli napojenému na kasina.

Stíhání dvou celníků a cizince bylo zahájeno loni v září a letos 4. května podal na všechny tři státní zástupce z Ústí nad Labem obžalobu. Oba celníci jsou obžalováni z vynášení informací a zneužití pravomoci. Jeden z nich čelí také obžalobě za pomoc k vydírání a podplacení a druhý za přijetí úplatku. Cizinec je obžalován z návodu ke zneužití pravomoci a vynášení informací a dále z výroby drog a vydírání.

(čtk)