Změny jsou podle ministerstva vnitra nutné kvůli tomu, že platné předpisy fakticky neumožňují širší sdílení údajů vedených v různých informačních systémech úřadů Foto: STAN

Rakušan: Letošní rozpočet vnitra se zvýší kvůli autům pro policii a technice pro hasiče

Letošní rozpočet ministerstva vnitra se zvýší zhruba o 1,5 miliardy korun. Peníze půjdou zejména na nákup automobilů pro policisty a techniky pro hasiče. Novinářům to před dnešním jednání vlády řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Resort má letos na výdaje zhruba 92,4 miliardy korun.

Navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok, jak o něj požádá Sněmovnu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), dnes projedná vláda. V březnu Sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Důvodem navýšení jsou například miliardové náklady na další růst důchodů, na úsporný tarif energií nebo na zvládnutí uprchlické krize.

„Za svůj resort ministerstva vnitra si myslím, že už jsem tu dohodu jako takovou dosáhl,“ uvedl Rakušan. Vnitro podle něj za přidané peníze nakoupí v první řadě automobily pro policisty, které jsou již objednané na základě rámcové smlouvy – tedy vozy Škoda Kodiaq a Scala.

„U těch Scal je to nutné, protože tento typ aut se přestane vyrábět, a policisté jsou s nimi velmi spokojeni. Takže pokud je chceme dostat do výbavy, tak to skutečně musí být realizováno tento rok,“ prohlásil ministr.

Zhruba 400 milionů korun dostane hasičský sbor, většina z nich bude použita na nákup techniky. Resortu se podle Rakušana také povedlo ušetřit zhruba 700 či 800 milionů korun, které vnitro použije na provoz, který je vlivem růstu energií a pohonných hmot náročnější, a na investice.

Státní výdaje proti původnímu rozpočtu mají podle ČT vzrůst o více než 110 miliard korun, což by znamenalo, že poprvé přesáhnou dva biliony korun.

(čtk)