Ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: Úřad vlády

Stanjura jednal se zástupci justice o navýšení platů zaměstnanců na soudech. Jsme před kolapsem, varuje Šuk

Přestože je státní rozpočet velice napjatý a současná ekonomická situace bez pozitivních vyhlídek, po mnoha letech by mohla justice na vládě vyjednat více peněz pro soudní personál. V úterý se kvůli tomu sešel ministr spravedlnosti Pavel Blažek, ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) a místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk s předsedou Krajského soudu v Praze Ljubomírem Drápalem. Platová situace v administrativě je podle justičních špiček katastrofální. „Jsem celkem zdrženlivý v používání nějakých radikálních obratů, ale teď už říkám, že jsme před kolapsem. Pokud se něco nestane, tak opravdu přestaneme soudit,“ uvedl pro Českou justici po jednání Šuk.

Schůzka navazovala na setkání s premiérem Petrem Fialou. Zástupci justice již několik let varují, že nízké platy justičního personálu jsou neudržitelné. V dnešní době pak je velmi obtížné sehnat a udržet pracovníky nejen ve velkých, ale i v menších městech. Není žádným tajemstvím, že lidem v nejnižších platových třídách vedení soudu často musí doplácet peníze, aby vůbec dosáhli na zaručenou mzdu. O problematice Česká justice soustavně informuje.

Na jaře sice Ministerstvo spravedlnosti prostředky navýšilo o 150 milionů korun, kolegium předsedů soudů už ale tehdy varovalo, že to stačit nebude a propad bude pokračovat. Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry nyní dostávají administrativní pracovníci na soudech měsíčně o 10.000 korun méně než na obdobných pozicích ve státní správě. 

Čtěte také: Předseda KS v Praze Drápal: Úbytek pracovních sil na soudech je dramatický

Detaily navýšení prostředků ještě po včerejším jednání nejsou jasné a politici je budou řešit na vládě. Podle informací České justice by ale nemělo jít o zásah do platových tarifů, ale šlo by o navýšení prostředků, aby předsedové soudů mohli sami peníze rozdělit tam, kde je to potřeba prostřednictvím například odměn a osobního ohodnocení. „Dnes jsme v situaci, kdy na tuto část platu máme jen asi 18 procent platových prostředků. To je strašně málo. A část toho ještě odčerpávají doplatky do zaručené mzdy. Na osobní ohodnocení prakticky nezbývají peníze,“ vysvětluje místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Ten ocenil, že na schůzce byl i ministr financí, což je velmi neobvyklé. „Bylo to dlouhé jednání, žádná formalita a pan ministr Stanjura přišel připravený. Mám z toho dobrý pocit i když vím, že za ten si nic nekoupím,“ dodal Šuk.

Podle dřívějšího vyjádření Kolegia předsedů soudů o nevyrovnanosti platů odborného aparátu soudů a zbytku veřejné správy svědčí i to, že na Celní správu nebylo převedeno vymáhání pohledávek právě v souvislosti s nedostatkem personálu a nedostatečným finančním zajištěním. Mzdové prostředky připadající na jednoho zaměstnance, které by se převáděly z justice, nedosahovaly průměrné mzdy u celníků. 

Dalším bodem jednání bylo podle informací České justice navýšení prostředků pro IT na soudech.

Eva Paseková