ČEZ Foto: VitVit

Zákonu o informacích budou nově podléhat veřejné podniky typu ČEZ

O údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně energetické společnosti ČEZ. Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Změny přinese novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. O podpisu zákona dnes Hrad informoval na webu.

Veřejné podniky předloha vymezuje tak, že jde o společnosti, které vykonávají relevantní činnost podle zákona o zadávání veřejných zakázek, nebo v nichž státní orgány nebo veřejné instituce mají dominantní vliv. Bude se to týkat nejen společnosti ČEZ, ale také podniků činných třeba v dopravě. Předloha má ale zajistit lepší ochranu obchodních společností, které se pohybují v konkurenčním prostředí.

Lépe chráněné by měly být podle novely rovněž údaje například o kritické infrastruktuře či ze soudních a rozhodčích řízení. Úřady by pak měla předloha ochránit před takzvanými šikanózními žádostmi o informace, na druhou stranu by měla zlepšit vymahatelnost práva na údaje. „Z pohledu samospráv považujeme za důležité, že se v textu zákona nově výslovně hovoří o možnosti odmítnout žádost s poukazem na zneužití práva ve stanovených formách,“ uvedla předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková.

Zákon měl být součástí českého právního řádu už od loňského července, neboť zavádí také změny související se směrnicí EU o otevřených datech. Sněmovna v předvolebním složení ale normu nestihla projednat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že by Česku hrozil finanční postih, pokud by novela nebyla schválena v nejbližší době.

Vláda k rozšíření informační povinnosti přistoupila pouze tam, kde to výslovně vyžaduje evropská směrnice. Cílem směrnice je reagovat na technologický pokrok rozšířením možnosti získávat informace od veřejného sektoru. K tomu má vést jak rozšíření okruhu poskytovaných informací, tak okruhu těch, kteří je musí poskytovat, i vícero způsoby jejich poskytování.

(čtk)