Stát ruší stavební řízení pro stavby OZE do 50 kW Foto: Pixabay

Stát chce zápůjčky a úvěry podnikatelům s energiemi, aby odvrátil škody v hospodářství

Stát bude moci podnikatelům s energiemi poskytovat zápůjčky, úvěry nebo záruky za mimořádné tržní situace a k odvrácení škod na národním hospodářství, navrhuje novela energetického zákona. Rozhodovat, kdo pomoc obdrží, má vláda. Novela rovněž ruší stavební řízení při úpravách pro instalaci elektrárny do výkonu 50 kW, pro které nebude třeba ani územní rozhodnutí. Výrobcům však zavádí novou podmínku: Splnit požadavky na bezpečnou instalaci.

Vyplývá to z návrhu novely energetického zákona, jak je zařazena na aktuální schůzi poslanecké sněmovny. Novela byla projednána v obecné rozpravě už 14. října, ale sněmovna odmítla souhlas v prvním čtení a návrh byl přikázán garančnímu hospodářskému výboru.

Novela řeší dvě oblasti: Tzv. energetickou krizi a plnění cíle EU pro OZE, které stanovují zvýšení podílu na konečné spotřebě energie v roce 2030.

V souvislosti s tzv. energetickou krizí zavádí návrh novely energetického zákona další nástroje při vzniku tzv. mimořádné tržní situace. Předně jsou jimi zápůjčka nebo úvěr, které může poskytnout Ministerstvo financí účastníkovi s elektřinou nebo plynem k odvrácení škod v národním hospodářství nebo k řešení mimořádné tržní situace“. „Podmínky pro poskytnutí zápůjčky nebo úvěru stanoví vláda nařízením. O poskytnutí zápůjčky nebo úvěru rozhoduje vláda. K financujícím operacím zápůjčky nebo úvěru se pro omezení úrokových, měnových či jiných rizik nesjednávají obchody s investičními nástroji, včetně derivátů,“ stojí v novém článku 7).

Vláda dále podle návrhu bude moci účastníkům trhu poskytnout záruku, přičemž podmínky stanoví vláda nařízením.

ČR se zavázala zvýšit podíl OZE do roku 2030

Druhá oblast se týká provozovatelů „výroben elektřiny“ s instalovaným výkonem do 50 kW, což je číslo, které nahrazuje původní omezení pro tyto provozovatele výroben – zákazníky instalovaným výkonem do 10 kW. „Tento novelizační bod navrhuje zvýšit hranici výkonu výrobny elektřiny, kdy se vyžaduje licence na výrobu elektřiny od Energetického regulačního úřadu ve vazbě na vymezení podnikání v energetických odvětvích, a to z hodnoty 10 kW na hodnotu 50 kW,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Podle důvodové zprávy dosavadní právní úprava nereaguje na „potenciál využívání OZE pro zajištění pokrytí vlastní spotřeby elektřiny, a to i podnikatelskými subjekty nebo společenstvím bytových jednotek či družstev“. Navíc do roku 2030 bude muset být v rámci příspěvku ČR k plnění celkového unijního cíle pro energii z OZE dosaženo zvýšení podílu energie z OZE na konečné spotřebě energie, uvádí důvodová zpráva.

Stavební řízení netřeba kvůli politické situaci

Pro dosažení tohoto cíle navrhuje novela energetického zákona osvobodit úpravy nutné pro instalaci obnovitelného zdroje od stavebního řízení a mění v tomto smyslu stavební zákon. Pro stavbu pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů do 50kW nebude třeba ani územní rozhodnutí ani rozhodnutí o umístění stavby – stejně jako je tomu u nabíjecích stanic. Výjimku, tedy rozhodnutí o stavbě, budou muset získat stavby v chráněném území, památkové zóně nebo rezervaci.

Novela rovněž rozšiřuje výčet staveb, pro které není nutné stavební povolení ani ohlášení. Stavební povolení nebo ohlášení  nebude vyžadováno pro  „stavební úpravy nezbytné pro instalaci využívající obnovitelný zdroj energie s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se způsob užívání stavby, nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí, jsou splněny podmínky zejména požární bezpečnosti podle právního předpisu upravujícího požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny, a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou“.

Důvodem pro tento krok jsou cíle energetické politiky EU a politická situace ve světě: „Zařazení instalace obnovitelných zdrojů energie jako stavební úpravy, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení, je navrhováno s ohledem na cíle České republiky a EU v oblasti energetiky a ochrany klimatu. Tato změna je také nutná z hlediska současné geopolitické situace a nutnosti řešit i cenově dostupné dodávky energie. Návrh představuje zásadní posun v povolování zejména obnovitelných zdrojů energie pro vlastní užití,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Vznikne nový předpis s podmínkami bezpečnosti

Vypuštění těchto zásadních povinností však u stavebníků malých zdrojů obnovitelné energie nahradí povinnost „splnit požadavky na bezpečnou instalaci v případě výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s instalovaným výkonem do 50 kW připojených k distribuční soustavě, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení podle stavebního zákona“.

„Zavádí se nová povinnost výrobcům elektřiny z malých elektráren z obnovitelných zdrojů, která souvisí s tím, že tyto výrobní zdroje nemají nově podléhat stavebnímu povolení ani ohlášení stavebního úřadu podle upraveného § 103 stavebního zákona. Je proto nutné zpřísnit podmínky pro jejich instalaci z hlediska bezpečnosti tak, aby tyto zdroje neohrozily provoz energetické sítě, majetek nebo zdraví osob,“ uvádí k tomu návrh novely energetického zákona.

Jak vyplývá z důvodové zprávy, bude k tomuto vydán prováděcí předpis, což je ukotveno ve zmocňovacím ustanovení návrhu. „Bezpečnost má komplexní charakter, tedy ji není vhodné tříštit, resp. umisťovat do více právních předpisů. Na vydání prováděcího právního předpisu k energetickému zákonu ohledně bezpečnosti instalací se při přípravě novely shodli zástupci MPO, MMR a MV,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Úplné znění návrhu je zde.

Irena Válová