Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

NSS potvrdil nárok odborářů z ČVUT na informaci o výši platu a odměn funkcionářů fakulty, jsou dozorem veřejnosti

Odboráři z Fakulty biomedicínského inženýrství (FBMI) Českého vysokého učení technického (ČVUT) mají nárok na informaci týkající se výše platu a odměn funkcionářů fakulty, protože představují dozor veřejnosti. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který zamítl kasační stížnost ČVUT, a dal tak zapravdu odborářům. Na rozhodnutí NSS, které je dostupné ve sbírce rozhodnutí, upozornila odborová organizace v tiskové zprávě.

Základní organizace Vysokoškolského odborového svazu FBMI ČVUT v Praze v roce 2016 požádala děkana FBMI, aby jí poskytl informace o platu a odměnách vyplacených v roce 2015 děkanovi a tajemníkovi fakulty. Uvedla, že má od svých členů informace, které mohou vést k pochybnostem o hospodárném vynakládání mzdových prostředků.

Děkan fakulty žádost zamítl a jeho rozhodnutí potvrdil i rektor ČVUT, k němuž se odboráři odvolali. Rozhodnutí rektora zrušil v roce 2018 Krajský soud v Praze, který nařídil rektorovi posoudit žádost znovu a zohlednit přitom takzvaný platový nález Ústavního soudu. Podle něj veřejná instituce musí údaje poskytnout v případě, že je požadovaná informace dostupná, týká se veřejného zájmu, žadatel plní úkoly nebo poslání dozoru veřejnosti či roli takzvaného společenského hlídacího psa a účelem vyžádání informací je přispět k diskusi o věcech veřejného zájmu.

„V roce 2017 Ústavní soud vymezil v takzvaném platovém nálezu jednoznačný návod, jak přistupovat k žádostem o zveřejnění informací o odměňování ve veřejném sektoru, kam patří i veřejné vysoké školy. ČVUT však postup přikázaný Ústavním soudem naplňovala v tomto případě pouze formálně se zjevným záměrem informace neposkytnout,“ uvedl Tomáš Palla, právník právník Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), která v soudních sporech odboráře zastupovala.

„NSS rozhodl, že pro posouzení, zda žadatel o informaci o platech plní úkoly a poslání dozoru veřejnosti či roli takzvaného společenského hlídacího psa podle platového nálezu Ústavního soudu, je rozhodující, jakou úlohu žadatel konkrétně plní, nikoli jeho právní status nebo charakteristiky,“ uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Pokud tedy žadatel o informace o platech v konkrétní věci plní úkoly a poslání dozoru veřejnosti, je schopen vyvolat veřejnou debatu a aktivně se jí účastnit, jako tomu podle soudu bylo v případě odborářů, může se stát společenským „hlídacím psem“, kterému nelze poskytnutí požadovaných informací o vyplacených platových prostředcích odepřít.

Děkan Rosina uvedl, že odborová organizace FBMI ČVUT byla založena účelově. Svědčí o tom podle něj mimo jiné to, že do organizace nemohli vstoupit další zaměstnanci fakulty, kteří o to měli zájem. Odborová organizace zároveň vznikla podle Rosiny až poté, co byl u jednoho ze zakladatelů organizace zahájen proces vedoucí k rozvázání pracovního poměru z důvodu neplnění pracovních povinností.

„Vedení fakulty se proto rozhodlo s podporou tehdejšího vedení univerzity neustoupit šikaně účelově založené odborové organizace a souhlasilo se založením nové odborové organizace složené ze zaměstnanců, kterým bylo znemožněno přijetí do původní odborové organizace. Jsem rád, že tato odborová organizace vznikla a nyní s ní konstruktivně řešíme všechny požadavky zaměstnanců fakulty,“ sdělil nynější děkan FBMI ČVUT.

Proti rozhodnutí NSS nejsou přípustné opravné prostředky.

(čtk)