Zemmour, který byl letos i jedním z kandidátů v prezidentských volbách, se kvůli své rétorice dostal do křížku s justicí už několikrát Foto: Wikimedia/Anh De France

Evropský soud zamítl Zemmourovu stížnost kvůli pokutě za poznámky o muslimech

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) dnes zamítl stížnost francouzského krajně pravicového politika Érika Zemmoura na odsuzující verdikt za jeho výroky o muslimech. Informovala o tom agentura AFP. Zemmour dostal v roce 2018 pokutu 3000 eur (přes 70.000 Kč) za svá slova o tom, že Francie v souvislosti s přistěhovalci vyznávajícími islám čelí „invazi a kolonizaci“. Na ECHR se obrátil proto, že podle něj rozsudek porušil jeho právo na svobodu vyjadřování.

Soud ve Štrasburku konstatoval, že zásah do práva na svobodu vyjadřování je někdy v demokratické společnosti nutný, kvůli „ochraně práv druhých“. Podle něj byly Zemmourovy výroky agresivní a diskriminační.

Pařížský odvolací soud v roce 2018 rozhodl, že Zemmour se dopustil diskriminace a podněcování k nenávisti, když v televizi hovořil v souvislosti s muslimy o invazi a řekl, že francouzští muslimové si musejí vybrat mezi Francií a islámem.

Zemmour, který byl letos i jedním z kandidátů v prezidentských volbách, se kvůli své rétorice dostal do křížku s justicí už několikrát. Letos v lednu mu francouzský soud uložil pokutu 10.000 eur (přes 240.000 Kč) za slova o nezletilých migrantech, které nazval „zloději, vrahy a násilníky“.

(čtk)