Posuzování Janečkových osobních údajů na petičním archu hodnotí vnitro jako "hraniční případ" Foto: Kampaň Karla Janečka

Vnitro připustilo formalismus, ale na vyřazení Janečka z voleb trvá

Ministerstvo vnitra uznalo, že jeho pracovník postupoval příliš formalisticky, když nezapočítal podpis podnikatele Karla Janečka na petičním archu ve prospěch vlastní prezidentské kandidatury. Vyplývá to z vyjádření vnitra, které si vyžádal Nejvyšší správní soud (NSS). Soud se zabývá stížností Janečka proti rozhodnutí vnitra, které jej do voleb nepustilo kvůli nedostatku občanských podpisů. Ministerstvo na svém rozhodnutí trvá, jeden sporný záznam prý na výsledku nic nemění. Vyjádření je dostupné v databázi soudu.

Posuzování Janečkových osobních údajů na petičním archu hodnotí vnitro jako „hraniční případ“. Některé číslice nebyly dobře čitelné, přesto operátor spíše měl údaje uznat. Vnitro ve svém vyjádření zároveň poukazuje na to, že jeden hraniční případ nemůže zpochybnit nezapočítání tisíců dalších sporných podpisů, kvůli kterým se Janeček dostal pod zákonnou hranici 50.000 podporovatelů.

„Z jediné sporné situace nemůže být usuzováno na systémové pochybení ve vztahu k dalším neověřeným záznamům a nemůže vést automaticky k požadavku na znovuprovedení celé kontroly ze strany jiného orgánu, v daném případě soudu,“ stojí ve vyjádření. Soud nyní stanovisko vnitra poslal k replice Janečkovi.

Ve svém podání k NSS Janeček obecně uvedl, že právní úprava přímé volby prezidenta je netransparentní a nesrozumitelná, vytváří právní nejistotu a nerovnost mezi kandidáty. Vyzval proto NSS, aby se kvůli pochybnostem o ústavnosti normy obrátil na Ústavní soud. Pokud návrhu nevyhoví, měl by NSS podle Janečka nařídit ministerstvu vnitra, aby jej pro lednovou volbu zaregistrovalo. Domnívá se, že vnitro při kontrole jeho petičních archů vyřadilo některé podpisy neoprávněně.

Ministerstvo ve vyjádření uvedlo, že se při kontrole petičních archů striktně řídí platnou právní úpravou, která ukládá ověřit správnost údajů na náhodně vybraném kontrolním vzorku čítajícím 8500 záznamů, případně ještě na druhém kontrolním vzorku stejné velikosti. Ke všem občanským kandidátům prý přistupovalo stejně, beze snahy někoho zvýhodnit či poškodit. V případě Janečka se nepodařilo v prvním kontrolním vzorku ověřit více než 2730 záznamů, v druhém pak téměř 2550.

NSS obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Jde o Janečka, podnikatele Karla Diviše, dále Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka. Soud obdržel také návrh na zrušení registrace Denisy Rohanové. Podala jej skupina senátorů, kteří pro prezidentskou volbu podpořili Marka Hilšera. Soud musí rozhodnout nejpozději 15. prosince.

(čtk)