Příslušníci policie Foto: Policie ČR

Počet policistů loni klesl pod 40 tisíc, projedná to Bezpečnostní rada státu

Počet policistů klesl loni pod 40.000. Loni od policie odešlo 2700 lidí, přišly jich dva tisíce. Na tiskové konferenci to dnes uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Hranici 40.000 přitom označil za základ pro to, aby policie byla schopna zajistit stálé úkoly i jednorázové akce, jakou bylo loňské předsednictví Česka Evropské unii. Na jaře probere téma Bezpečnostní rada státu. Vondrášek se na tom dohodl s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a premiérem Petrem Fialou (ODS) při jejich dnešní návštěvě policejního prezidia.

Podle Vondráška prošla policie generační obměnou a nábory se začaly dařit, každý policejní celek ví, kolik lidí by měl podle dlouhodobé koncepce mít. Rakušan uvedl, že místa se podařilo loni zcela zaplnit u hasičského sboru.

Vláda v roce 2020 rozhodla o navýšení počtu služebních míst u policie o 3000. U policie tehdy bylo zhruba 43.000 systemizovaných pracovních míst. Policejní sbor má ale delší dobu nedostatek policistů, v polovině roku 2019 jich chybělo asi 2800. K 1. lednu 2019 bylo u policie 40.401 policistů. Počítalo se tehdy, že v letech 2021 a 2022 by mělo přibýt každý rok 1000 dalších míst, letos zbylých 500 míst.

Loni na jaře policie zahájila náborovou kampaň Práce 158x jinak. Jejím cílem je nalákat nové zájemce o práci u sboru a přiblížit hlavně mladým lidem různorodou a pestrou práci, kterou policie nabízí. Vondrášek tehdy zmínil například to, že po složení služební zkoušky jsou policisté ve služebním poměru na dobu neurčitou a průměrný plat u policie převyšuje 50.000 korun.

Premiér na dnešní tiskové konferenci ocenil práci policistů v posledním roce, kdy se podíleli na zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny, intenzivně zasahovali při kontrolách na česko-slovenských hranicích, měli úkoly spojené s předsednictvím Česka Evropské unii a přitom souběžně museli v plném rozsahu vykonávat běžnou činnost.

Kvůli vyššímu počtu cizinců, kteří se přes Česko snaží dostat do dalších států EU, zavedlo Česko loni na konci září kontroly na hranici se Slovenskem. Vláda je opakovaně prodloužila. Rakušan režim na česko-slovenských hranicích nechce měnit skokově. Ve středu vládě navrhne, aby po dalších deset dnů na kontrolách zůstali jen policisté, ze služby budou staženi vojáci a celníci. Do konce loňského roku při kontrolách policisté odhalili přes 9400 běženců a 140 převaděčů. Zkontrolovali asi 2,5 milionu lidí.

„Policie je mimořádně kvalitní, spolehlivou a také moderní složkou našeho státu,“ konstatoval Fiala po prohlídce policejního národního operačního centra v pražských Holešovicích a prezentaci pohotovostní motorizované jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy v Ďáblicích.

Vondrášek ocenil posílení investic z podzimu, díky němuž policie mohla objednat dostatečný počet vozů, i navýšení platů k 1. lednu a ohodnocení přesčasové práce policistů. Od začátku roku vláda zvýšila platové tarify v bezpečnostních sborech, tedy policistům, hasičům či vojákům, o deset procent. Rakušan přitom zopakoval, že na přesčasy vláda vyčlenila dostatečné finance i pro letošní rok.

(čtk)