Schůze Senátu Foto: Senát

Senát asi schválí posílení role finančního arbitra v soudních sporech

Finanční arbitr a další úřady, které rozhodují rovněž spotřebitelské spory, zřejmě získají silnější postavení při navazujících soudních sporech. Počítá s tím novela občanského soudního řádu, kterou dnes doporučil Senátu schválit jeho ústavně-právní výbor. O předloze, kterou připravili poslanci opozičního hnutí ANO, bude horní komora rozhodovat ve čtvrtek.

Novela má nabýt účinnosti na začátku července. Předseda výboru Tomáš Goláň kvůli tomu prosadil návrh, aby byla úprava schválena bez formulačních zpřesnění, které prosazovala senátorka Daniela Kovářová (nezávislá). Případné senátní úpravy by totiž musela posoudit Sněmovna a nebylo by jisté, zda by to stihla do léta, upozornil za předkladatele poslanec Patrik Nacher (ANO).

Finanční arbitr a další úřady, jimiž jsou například Český telekomunikační úřad a Energetický regulační úřad, by podle předlohy mohly soudům předkládat písemná vyjádření při řízení, nahlížet do spisu a vystupovat při jednáních. Nyní mají tyto instituce právo dát jen písemné stanovisko k žalobě.

Tvůrci předlohy poukazovali na to, že pokud obchodník napadne nález finančního arbitra nebo jiného specializovaného orgánu u soudu, rovnováha a výhody, které spotřebitelům poskytuje rozhodování nesoudních orgánů, nebudou využity. Obchodník si podle autorů novely může dovolit lepší advokátní služby než klient, který si na začátku vybral levnější způsob řešení sporu právě kvůli nedostatku peněz a na právní zastoupení většinou nemá.

Rozhodnutí o tom, zda nová oprávnění uplatní, nebo ne, by bylo po výzvě soudu podle novely na samotných mimosoudních arbitrech. Soud by jim vždy musel doručit svůj verdikt a pokud by jejich rozhodnutí zrušil, musel by to zdůvodnit.

K novele se stavěli rezervovaně zástupci bankovní asociace a kanceláře pojistitelů. Poukazovali na možný nátlak orgánu výkonné moci na moc soudní a na to, že instituce rozhodující spotřebitelské spory by se prakticky staly advokátem spotřebitele.

(čtk)