Frýdek-Místek Foto: Radnice Frýdek-Místek

Nejvyšší soud definitivně potvrdil zproštění bývalých radních Frýdku-Místku

Nejvyšší soud s konečnou platností potvrdil zproštění sedmi bývalých radních Frýdku-Místku včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici, odsouzeni nebyli. S jejich zproštěním nesouhlasil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, avšak s dovoláním neuspěl. Uvedl to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Žalobci trvali na tom, že se skupina dopustila zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Rozhodování o prodeji pozemků za cenu, která byla nižší než obvyklá a dosažitelná cena v daném čase a místě, bylo způsobilé vést ke vzniku škody na majetku města,“ stálo v dovolání.

Stříž nesouhlasil ani se závěrem, že v kauze šlo maximálně o nevědomou nedbalost. Radní podle něj věděli, že pozemky prodávají pod cenou, a že tak porušují zákon o obcích.

„Podle Nejvyššího soudu ale nejvyšší státní zástupce nezohlednil veškeré výsledky dokazování. Dovolací námitky, které se týkaly naplnění subjektivní stránky a nesprávného právního posouzení, vyhodnotil jako zjevně neopodstatněné,“ řekl Malý.

Všichni obžalovaní, kterým hrozily i nepodmíněné tresty, vinu popírali a proces označovali za politický. Byli mezi nimi tři bývalí primátoři, Eva Richtrová, která město vedla v době, jíž se kauza týká, a její nástupci Petr Cvik a Michal Pobucký (všichni ČSSD).

Frýdecko-místecký soud obžalované opakovaně zprostil viny, protože se podle jeho názoru neprokázalo, že by při prodeji parcel postupovali v rozporu se zákonem. Cena pozemků byla podle soudu dostatečně odůvodněná a ani se neprokázalo, že obžalovaní chtěli pozemky prodat svým známým, že z prodeje měli zisk anebo byli propojeni s lidmi, kteří parcely nakonec koupili.

Soudy v minulých letech projednávaly i další kauzy související s frýdecko-místeckým magistrátem. Pobucký čelil obvinění, že se podílel na zahlazování dopravních přestupků městskou policií. V tomto případě už byl pravomocně obžaloby zproštěn. Několik radních včetně Richtrové i Pobuckého je souzeno i v kauze údajně předražené zakázky na čištění příkopů. Okresní soud už dvakrát vynesl zprošťující rozsudek.

(čtk)