Českou poštu čeká transformace Foto: Česká pošta

S poštami zaniknou i Czech POINTy, všechny jejich služby poskytují notáři

Česká pošta od prázdnin trvale zruší tři stovky poboček. S nimi zaniknou i kontaktní místa výkonu veřejné správy umožňující komunikaci se státem Czech POINT. Notářská komora ČR potvrzuje, že všech 439 notářských úřadů napříč všemi regiony ČR služby Czech POINTu poskytuje beze změny a v plném rozsahu. Lidé tak například kvůli ověření podpisu nemusí dojíždět na vzdálenější pobočku České pošty, která se zrušení vyhnula.

Česká pošta od 1. července trvale uzavře svých tři sta poboček, a to napříč celou Českou republikou. S nimi zaniknou i kontaktní místa Czech POINT, která v jejich rámci fungovala. Nejen v takto postižených lokalitách má veřejnost možnost jejich služby využívat na některém z 439 notářských úřadů. Notáři poskytují služby Czech POINTu v plném rozsahu.

Prezident notářské komory Radim Neuabuer Foto: Notářská komora

„Lidé z lokalit postižených zrušením pošty nemusí kvůli službám Czech POINTu vyhledávat jinou, vzdálenější pobočku, ale mohou služby Czech POINTu využít u notáře. Ti poskytují služby v plném rozsahu, a to mnohdy s vyšším zabezpečením než u České pošty, jako je tomu například u ověřování podpisů s možností online kontroly pravosti ověřovací doložky notáře,“ říká Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR, a dodává: „Notářské úřady jsou po celé ČR rozprostřeny napříč regiony a je jich celkem 439, takže obyvatelé nemusí mít o komunikaci se státem prostřednictvím kontaktního místa obavy.“

Mezi nejvíce využívané služby kontaktního místa Czech POINT patří kromě ověřování kopií či podpisů nebo konverze dokumentů také výpisy z rejstříku trestů, katastru nemovitostí, obchodního či živnostenského rejstříku, bodového hodnocení řidiče či insolvencí.

(red)