Horáková uvedla, že kárný senát Nejvyššího správního soudu porušil její právo na spravedlivý proces Foto: Radek Bartoš

Státní zástupkyně Horáková neuspěla s ústavní stížností proti snížení platu

Pražská státní zástupkyně Lucia Horáková neuspěla s ústavní stížností proti rozhodnutí kárného senátu, který jí snížil plat o 15 procent na jeden rok. Důvodem kárného postihu byla její nečinnost v několika spisech. Horáková opakovaně označila kárnou žalobu za projev šikany na pracovišti. Stejný argument zopakovala také v řízení před Ústavním soudem, který však její stížnost považoval za zjevně neopodstatněnou.

Horáková uvedla, že kárný senát Nejvyššího správního soudu porušil její právo na spravedlivý proces a nerespektoval princip presumpce neviny. Poukázala na údajnou zaujatost vedoucího Městského státního zastupitelství v Praze Martina Erazíma, který kárnou žalobu podával.

Celé řízení označila Horáková za nespravedlivé a překroucené. Nejvyšší správní soud podle ní „motá různé věci dohromady a absolutně nerozumí podstatě věci“.

U NSS žalobkyně uznala, že její práce je někdy chaotická a v některých vytýkaných případech měla postupovat jinak. Nesouhlasila však s tím, že by se jednalo o tak závažná pochybení, aby dosahovala intenzity kárného provinění. Navíc byla údajně negativně ovlivněna nedobrou atmosférou na pracovišti a šikanou nadřízených poté, co vyšlo najevo, že stojí za trestním oznámením na kolegyni, státní zástupkyni Sylvu Krützner.

Podle ústavních soudců je rozhodnutí kárného senátu velmi podrobně odůvodněné a řízení bylo vedeno spravedlivě. „Žádné porušení ústavně zaručených práv stěžovatelky shledáno nebylo, neboť Nejvyšší správní soud postupoval ve věci řádně, pečlivě a s důrazem na ochranu ústavně zaručených práv stěžovatelky. Postupu Nejvyššího správního soudu tedy není z pohledu ústavnosti čeho vytknout,“ stojí v usnesení.

Podle rozhodnutí kárného senátu byla Horáková v několika případech dlouhodobě nečinná. Průtahy činily zhruba půl roku až rok. V jednom spisu se snažila nečinnost kamuflovat.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky státním zástupcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Nejpřísnějším postihem je odvolání z funkce. Proti rozhodnutím kárného senátu se nelze odvolat, v úvahu připadá jen ústavní stížnost. Ministerstvo však připravuje změnu systému kárných řízení. Nově by mělo být dvoustupňové tak, jako dříve.

(čtk, epa)